Comunitat Valenciana

La jutgessa demana a les filles de Consuelo Ciscar que acrediten el pagament de quadres que van prestar a l'IVAM

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Consuelo Ciscar
Consuelo Ciscar
EUROPA PRESS
Consuelo Ciscar

La jutgessa que instruï la causa en la qual s'investiga l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Císcar per presumptes irregularitats en la gestió del museu ha requerit als seus tres fills perquè aporten determinada documentació que explique la seua relació amb la pinacoteca valenciana, informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En una providència notificada este divendres a les parts, la instructora ha demanat a les dues filles de Ciscar i a una tercera persona els títols d'adquisició de totes les obres d'art que van prestar a l'IVAM per a ser exposades entre 2004 i 2014. La jutgessa els dóna cinc dies perquè aporten també els justificants bancaris dels pagaments efectuats per a la compra de les esmentades peces.

La jutgessa també investiga si l'exdirectora de l'IVAM -imputada per malversació, prevaricació i falsedat- va afavorir mentre va estar al capdavant del museu el seu fill artista Rafael Blasco Císcar, 'Rablaci', fill també de l'exconseller popular Rafael Blasco, que complix condemna pel frau en les ajudes a la cooperació.

En este context, ha requerit a 'Rablaci' perquè aporte la documentació que justifique el pagament dels servicis a les empreses que van transportar les seues obres d'art per a ser exposades en museus del Japó, la Xina, l'Equador i Cuba en 2009 i 2010.

El fill de Ciscar i Blasco haurà d'entregar també a la magistrada instructora la documentació que acredite que va pagar determinats serveis a La Imprenta, empresa que treballava per a l'IVAM.

En la seua resolució, la instructora demana al museu que certifique si, abans del nomenament de Císcar l'IVAM es feia càrrec de les despeses derivades de les exposicions en altres museus, com ara transport d'obres d'art, assegurances, correus i catàlegs vinculats a les mostres o si estos imports eren assumits pel museu receptor o destinatari de les peces.

La jutgessa investiga si 'Rablaci' es va beneficiar de les suposades irregularitats comeses per la seua mare mentre va estar al capdavant de l'Institut Valencià d'Art Modern. Cap recordar que el fill de l'exdirectora de l'IVAM no té encara la condició d'investigat, imputat segons la terminologia anterior a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

Amb anterioritat a les diligències acordades hui, la magistrada d'Instrucció 21 ja havia demanat informació a dues empreses contractistes habituals de l'IVAM davant de les sospites que el museu haguera costejat tasques que van realitzar per al fill de l'exdirectora, aliè a la institució cultural.

A més, la jutgessa va oficiar fa mesos a l'Agència Tributària per que informe sobre els béns immobles, els comptes bancaris, els vehicles i les declaracions de la renda de Rafael Blasco Císcar, apunten des del tribunal.

ALTRES INVESTIGATS

En la causa estan investigats, a més de Ciscar, cinc persones més, quatre d'elles amb responsabilitats a l'IVAM com subdirectors de diferents àrees per delictes de malversació, prevaricació i falsedat pels suposats sobrecostos en l'adquisició d'obres d'art i en la contractació de publicacions.

Es tracta del subdirector general d'Administració i Finances, el de Gestió Interna, el de Publicacions i la sotsdirectora general Tècnic Artística. A més està investigat el responsable de dues empreses amb les quals l'IVAM va subscriure contractes de transport eludint, suposadament, la normativa de contractació del sector públic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento