Comunitat Valenciana

El TSJCV ordena el tancament de la tercera fase de la depuradora de Pinedo en estar mancada de llicència ambiental

  • La secció primera de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ordenat el tancament de la tercera fase de la depuradora de la pedania de Pinedo (València) en estar mancada de llicència ambiental, de conformitat amb allò que establix la llei.
Vista general de la depuradora de Pinedo
Vista general de la depuradora de Pinedo
EMSHI
Vista general de la depuradora de Pinedo

Així consta en una sentència, facilitada pel TSJCV, en què la sala estima el recurs d'uns particulars contra les resolucions de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i de l'Ajuntament de València, que van denegar per silenci administratiu les sol·licituds que un grup de veïns havia formulat per a demanar el tancament de l'estació depuradora d'aigües residuals de Pinedo.

La sentència té data del 30 de juny de 2016 tot i que, segons han indicat a Europa Press fonts coneixedores del procés, tant a l'Ajuntament com a Generalitat i a la UTE que gestiona la depuradora de Pinedo afectada per la decisió la notificació els ha arribat esta mateixa setmana. A partir d'ara, hi ha un termini de dos mesos per a procedir a l'execució de la resolució.

Segons ha pogut saber Europa Press, la Generalitat recorrerà l'execució de la sentència per a paralitzar que s'aplique i el consistori donarà suport a la decisió que adopte l'administració autonòmica. Fonts municipals han assenyalat que l'Ajuntament té implicació en la fase I de l'estació depuradora tot i que no en les dues altres, que corresponen a la Generalitat, si bé la instal·lació està en el terme de València.

Els veïns -que es queixaven d'olors i molèsties- van recórrer a més la resolució de gener del 2010 de l'Ajuntament de València per la qual se'ls ha tingut per desistits de la reclamació de responsabilitat patrimonial que van formular per a ser indemnitzats per les lesions patrimonials, de caràcter material i físic, pel funcionament de la depuradora.

Totes les parts demandades -Generalitat Valenciana, Ajuntament de València i la UTE-AVSA-SAV-DAM Pinedo III- van contestar a la demanda demanant que s'inadmitera el recurs contenciós administratiu i que es desestimara la demanda.

NUL·LITAT DE LES TRES FASES

Les pretensions dels demandants demanaven la nul·litat de les llicències d'obres que compta la depuradora; la nul·litat de les llicències d'activitat i obertura; el tancament de l'estació depuradora a totes les seues fases i seccions i la reclamació de danys i perjuís a les administracions demandades per les lesions sofertes pels veïns en els seus béns i drets per l'activitat il·legal recorreguda.

Tot i això, segons la sala, l'anul·lació de les llicències d'obres no pot ser acollida tenint en compte que ha transcorregut el termini de quatre anys previst en la legislació urbanística per a l'exercici de l'acció de restabliment de la infracció i, en tot cas, la situació urbanística de la depuradora ha d'adaptar-se a allò establit en el decret autonòmic 20/2008.

Sobre la nul·litat de les llicències d'activitat i obertura, assenyala la sala que del contingut de l'expedient administratiu i de les actuacions practicades, es desprèn que les fases I i II de la depuradora no tenen llicència d'activitat i obertura, però d'acord de la llei, no procedix revisar esta situació donat el temps transcorregut.

Tot i això, la fase III "manca alhora de llicència ambiental tot i que ha començat la tramitació del corresponent procediment a l'efecte". En este cas, la falta de absència d'esta llicència ambiental "comporta el tancament" de l'estació depuradora d'acord amb la Llei 2/2006.

REBUTJA INDEMNITZAR

Finalment, assenyala la sala que no pot ser estimada la pretensió d'allò demandants sobre la indemnització de danys i perjudicis soferts per l'activitat il·legal de les administracions ja que els veïns no concreten les bases per a poder fixar en el període d'execució de sentència les indemnitzacions procedents.

Per este motiu, estima en part el recurs dels demandants, anul·la parcialment les resolucions de les administracions mentre que van denegar per silenci administratiu la sol·licitud del tancament de la fase III de la depuradora i els ordena el tancament d'esta ampliació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento