Comunitat Valenciana

Sanitat potenciarà la donació en asistòlia per a augmentar el seu rècord de 491 transplantaments

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Trasplante de riñón con cirugía robótica en el Hospital Clínic
Trasplante de riñón con cirugía robótica en el Hospital Clínic
FRANCISCO AVIA
Trasplante de riñón con cirugía robótica en el Hospital Clínic

La Comunitat Valenciana ha repetit enguany el seu rècord històric de 491 trasplantaments i per a superar este llistó treballarà a augmentar la donació en asistòlia, donants en parada circulatòria, així com a reduir l'11,5 de negatives que encara es registren. L'objectiu és incrementar un 20% el nombre de pacients trasplantats en estos pròxims quatre any.

Així, ho han assenyalat este dimecres la consellera de Sanitat, Carmen Montón, i el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Rafael Zaragoza, per a fer balanç de l'activitat trasplantadora en 2016, en què es van repetir exactament els 491 de 2015, any que es va registrar el rècord d'una mitjana de 4 trasplantaments cada tres dies. D'esta manera, s'aferma l'increment de gairebé el 19% del nombre de trasplantaments respecte a 2014.

En concret, han augmentat els trasplantaments pulmonars un 40% fins a 49; els cardíacs un 7,40% fins a 29 i els pancreàtics un 60% en realitzar-se huit. Tot i això, han baixat els trasplantaments renals un 3,91% fins a 270 i els hepàtics un 5,59% fins a 135. D'esta manera, la taxa de trasplantament per milió de població se situa prop de la taxa estatal, que per segon any consecutiu supera els 100 trasplantaments p.m.p. A més, 2016 ha sigut l'any que més trasplantaments de còrnia s'han realitzat, amb de 345, 25 més.

D'esta manera, la llista d'espera s'ha reduït a 664 persones. Així, 41 persones esperen un trasplantament hepàtic front a les 77 de l'any passat, un trasplantament renal 582 front a les 625, un trasplantament pulmonar 29 persones, una menys, i un trasplantament cardíac 12 persones, igual.

El coordinador autonòmic de Trasplantaments ha explicat que les donacions en mort cerebral s'han reduït lleugerament per la reducció de la mort encefàlica. Tot i això, "el gran increment" del 7,2% de la donació en asistòlia liderat per les hospitals General de Castelló i General d'Alacant ha permès mantindre la taxa de donació en xifres sol superades en 2015.

Saragossa ha explicat que precisament la menor taxa de trasplantaments respecte a la mitjana nacional, que se situa al 23%, és perquè la Comunitat Valenciana anava "un poc endarrerida" en la donació en asistòlia. Tot i això, l'any passat dels 191 donants d'òrgans destaquen 44 ja van ser en asistòlia. A més, hi va haver 20 donants vius (17 renals i 3 hepàtics).

Montón ha ressaltat "la gran solidaritat" dels valencians que és "la clau" de l'èxit del programa de trasplantaments. En concret, el 88,5% de les famílies diu sí. Però Conselleria emprendrà a partir de juny accions específiques per reduir l'11,5 de negatives que encara es donen, en la seua majoria perquè la família al·lega que no volia en vida.

ACTIVITAT PER CENTRES

L'Hospital La Fe en 2016 va ser el centre sanitari que més trasplantaments ha fet a Espanya: 281. A més, amb 96 trasplantaments hepàtics i 29 cardíacs, torna a ser líder nacional en este tipus d'intervencions. A més, també va realitzar 99 trasplantaments renals i 8 pancreàtics.

La resta de l'activitat es repartix entre els altres centres trasplantadors de la Comunitat Valenciana: l'Hospital General Universitari d'Alacant ha realitzat 116 trasplantaments (77 renals i 39 hepàtics), l'Hospital Universitari Doctor Peset 62 trasplantaments renals (xifra que suposa batre el seu propi rècord) i l'Hospital General Universitari d'Elx 32 trasplantaments renals (també bat el seu rècord).

Per províncies, s'han registrat 29 donants a Castelló, 67 a València i 95 a Alacant. Els centres que han tingut major nombre de donants són l'Hospital General Universitari de Castelló, amb 27 donants, La Fe, amb 26 donants, i l'Hospital General Universitari d'Alacant, amb 24 donants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento