Comunitat Valenciana

AVA-Asaja es personarà com a acusació popular en el cas per estafa a 500 llauradors

  • "Entenem que l'impagament sistemàtic de collites no obeeix en la majoria dels casos a una situació d'insolvència sinó a una estratègia delictiva clara", asseguren les lletrades.
  • La mesura "senta un precedent molt estimable a l'hora de defensar davant de la justícia els assumptes que concerneixen el col·lectiu agrari", han dit.
  • A partir d'ara, impulsaran al màxim la instrucció i demanaran que s'adopten les mesures que estimen més pertinents per a canalitzar degudament el procediment.
Campo naranjo
Campo naranjo
GVA
Campo naranjo

La jutge del jutjat d'Instrucció número 5 de Sueca (València) ha admés que l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) es persone com a acusació popular en la causa oberta contra una de les majors trames dedicades a l'estafa sistemàtica a més de 500 llauradors en la Comunitat, descoberta per la Guàrdia Civil.

Segons ha informat l'organització agrària en un comunicat, les investigacions realitzades per la Guàrdia Civil es van saldar amb la detenció dels set presumptes capitostos d'una xarxa que hauria deixat sense pagar collites valorades en uns 5 milions d'euros a més de 500 citricultors de València i Alacant.

La personació d'AVA-Asaja en qualitat d'acusació popular en l'esmentada causa "suposa un pas important que pot tindre conseqüències significatives amb vista al futur en la mesura que obri la possibilitat d'anar generant jurisprudència en casos delictius d'estafes que tinguen als agricultors com a víctimes".

Segons les lletrades d'aquesta organització agrària, Estefanía Colomars i Carolina Conejero, "a diferència del que passa amb l'anomenada acusació particular, que només pot ser instada per persones perjudicades en la causa que s'estiga dirimint, en el cas de l'acusació popular no es persegueixen interessos propis, sinó la defensa dels interessos generals d'un col·lectiu, en este cas concret el dels agricultors".

Han indicat que el fet que la jutge reconega el dret d'una organització agrària a personar-se en una causa des d'aquesta catalogació jurídica "senta un precedent molt estimable a l'hora de defensar davant de la justícia els assumptes que concerneixen el col·lectiu agrari".

A partir d'ara, i després de la personació d'AVA-ASAJA en la causa oberta per l'estafa milionària que han patit més de 500 llauradors valencians, les advocades d'aquesta organització agrària impulsaran al màxim la instrucció, demanaran que s'adopten les mesures que estimen més pertinents per a canalitzar degudament el procediment i, finalment i en funció del curs de les indagacions, sol·licitaran les penes que consideren més adequades.

Colomars i Conejero consideren que això "pot contribuir que s'òbriga una línia perquè altres jutjats canalitzen les estafes que pateixen els llauradors a través de la via penal en lloc de fer-ho per la via civil com passa sovint".

"Nosaltres entenem que l'impagament sistemàtic de collites no obeeix en la majoria dels casos a una situació d'insolvència sobrevinguda per part de l'empresa, sinó a una estratègia delictiva clara que ha de ser castigada com a tal i en aquesta direcció és en què anem a treballar des d'AVA-Asaja", han afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento