Comunitat Valenciana

La tromba marina a València i el temporal de la Comunitat, entre els pitjors esdeveniments naturals de 2016

  • La tromba marina del mes de novembre passat a València i el temporal que va afectar la Comunitat Valenciana el passat mes de desembre es troben entre els fenòmens naturals i meteorològics més destacats de l'any 2016, al costat del terratrèmol de Melilla en gener i les onades de 10 metres a Galícia, segons eltiempo.es.
La tromba marina registrada entre Sueca y Cullera este domingo
La tromba marina registrada entre Sueca y Cullera este domingo
EUROPA PRESS
La tromba marina registrada entre Sueca y Cullera este domingo

Així, una gran tromba marina va afectar la costa valenciana a l'últim cap de setmana de novembre, des de Sueca al Perelló o Cullera. La tromba va deixar-se vore en nombroses localitats a un quilòmetre de distància.

L'any es va tancar amb un temporal que va afectar la Comunitat Valenciana i es va cobrar la vida de 4 persones. De fet, es van superar els 600 litres per metre quadrat a L'Orxa, a Alacant, i a Planes, on van estar per baix dels 500 litres per metre quadrat. El riu Segura, a l'altura d'Oriola es va desbordar i va pujar el seu cabal fins a 6 metres, cosa que no ocorria des de 1987.

Per la seua banda, l'any va començar amb un terratrèmol de magnitud 6,3 a Melilla, la tremolor de major magnitud des del 2009 i fins i tot més forta que el de Lorca el maig de 2011 tot i que amb menors danys que llavors. A les 5.22 hores del 25 de gener la terra va tremolar, va provocar nombrosos danys i almenys 26 ferits.

En febrer es van registrar onades de 10 metres d'alçària i un temporal de neu. El mes va començar amb onades tremendes al nord peninsular amb onades que van sobrepassar els 10 metres d'altura i ratxes de vent de 100 quilòmetres per hora.

El temporal que va començar el mes de febrer es va passar a un canvi brusc en el temps i és que una massa d'aire fred, de procedència polar marítima, va fer que es desplomaren les temperatures i caiguera la cota de neu, deixant nevades importants en moltes zones.

Ja el març, van caure en un sol dia més de 70 litres per metre quadrat a La Corunya i en localitats com Oleiros, Sada, Bergondo, Cambre i Gandarío, les pluges més importants van coincidir amb la plenamar.

L'abril, també a Galícia, la primavera va arribar carregada de llamps, trons, calamarsa i trombes marines que van sorprendre als gallecs en plena costa da Morte, des de Muxía, una altra en la ria d'Arosa i una més des de Corrubedo.

El maig es va registrar un nou rècord de calor mundial, ja que el cinquè mes de 2016 va ser el maig més calorós en la Terra des que hi ha registres en 1880, amb una temperatura mitjana de 0,93 graus centígrads per baix la mitjana, la qual cosa trenca l'anterior rècord establit l'any passat i que excedia de la mitjana en 0.07ºC.

De fet, estes dades han convertit en el huitè mes consecutiu en què es bat rècord consecutiu a la llista de mesos que han batut rècords com els més càlids de la història a nivell global.

La primavera va acabar el juny amb el primer episodi d'altes temperatures amb més de 40 graus centígrads per a començar el mes i es va arribar a 40.6 graus centígrads a Andújar (Jaén), 40.4 graus centígrads a l'aeroport de Granada, 40.4 graus centígrads a Montoro (Córdoba) i 40.1 graus centígrads a Antequera (Màlaga). A més, les mínimes en zones del sud peninsular i Barcelona no van baixar dels 20 graus centígrads.

El següent mes, el de juliol, va tindre un catastròfic incendi en la serra d'Espadà i el dia de Santiago, el 25 de juliol es va declarar un catastròfic incendi a Artana (Castelló) que va arrasar més de 1.400 hectàrees en la Serra d'Espadà. La virulència de les flames va deslligar una impressionant columna de fum que va ser visible des de diversos punts, no sol de la província.

Durant agost els incendis van seguir arrasant la Península, esta vegada Galícia i Portugal, d'estos un molt greu a l'Illa de Madeira i en el nord-oest peninsular. Al nord i centre de Portugal es van arribar a produir 455 incendis simultanis. Alhora, les altes temperatures i el vent van provocar que les flames arribaren fins a les cases en moltes localitats.

Setembre va arribar amb una onada de calor del 3 al 7 de setembre, quan es van registrar les temperatures més altes de tot l'any ja que es van arribar al 5 de setembre 45,4 graus centígrads a l'aeroport de Còrdova; 44,8 graus centígrads a Sevilla aeroport i 44,6 graus centígrads a Murcia.

En nombrosos observatoris, la meitat sud peninsular i algunes estacions de l'interior de Galícia, les temperatures màximes van superar els 40 graus centígrads. Es va tractar del mes de setembre més càlid d'este segle.

Passat l'estiu, octubre va viure el pitjor huracà en una dècada, Matthew, que va deixar grans danys durant el mes d'octubre a Cuba o Haití, amb vents de més de 230 quilòmetres per hora. Després es va dirigir cap als Estats Units on va deixar intenses pluges.

Matthew es va convertir en un poderós huracà de categoria 5 en l'escala Saffir-Simpson el 30 de setembre i és considerat com el més fort al carib des de l'huracà Félix el 2007.

Un tornado a Huelva i trombes marines a València van protagonitzar el mes de novembre. Així, una gran tromba marina va escombrar la costa valenciana a l'últim cap de setmana de novembre, des de Sueca al Perelló o Cullera. La tromba es va deixar veure en nombroses localitats a un quilòmetre de distància.

El mes va acabar amb un tornado en Pals de la Frontera (Huelva), de categoria EF1 gairebé EF2, que ha passat a la història per la seua virulència.

Finalment, l'any va acabar amb un desembre marcat per un temporal en Llevant, sud-est i a les illes Balears i amb inundacions que no es registraven des de feia dècades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento