Comunitat Valenciana

El Tribunal de Comptes recomana a les CA que les comandes de gestió no s'usen per a suplir falta de personal

  • El Tribunal de Comptes recomana a les comunitats autònomes que no utilitzen l'instrument administratiu de les comandes de gestió per a solucionar falta de personal, ja que ha detectat que esta pràctica és "reiterada" i no es correspon amb el caràcter de dites encomanes.
Fachada del Tribunal de Cuentas
Fachada del Tribunal de Cuentas
EUROPA PRESS
Fachada del Tribunal de Cuentas

Segons s'exposa a l''Informe de fiscalització sobre la utilització de la comenda de gestió regulada en la legislació de contractació pública aplicable, per les entitats del sector públic autonòmic espanyol durant l'exercici 2013', destaca el "gran nombre" d'encomanes que solucionen problemes dèficits estructurals de plantilla.

Estes són "comandes d'activitat, de caràcter estructural" que, segons l'informe, "són reiterades en el temps" per part de les autonomies i "no responen al caràcter concret i específic que haurien de tindre les comandes de gestió".

SENSE INSTRUMENTS DE PLANIFICACIÓ

D'altra banda, el Tribunal de Comptes ha detectat que en "cap" de les comunitats autònomes existix un instrument de planificació referent a les comandes de gestió, ni amb caràcter general ni entre les quals es realitzen dins de l'àmbit d'una mateixa conselleria.

A més, tampoc tenen criteris estratègics predefinits, que permeten determinar quines prestacions seran externalitzades i quins se'n van a portar a terme a través d'una comanda de gestió. Front a això, el Tribunal recomana la regulació "més completa i sistemàtica" del règim jurídic que subjecta a les comandes.

També, l'organisme aconsella que es desenvolupe, amb caràcter previ a la realització d'encomanes, estudis que justifiquen que l'elecció d'este sistema de gestió és l'alternativa més eficient front a altres opcions, com la licitació pública o l'execució per la pròpia Administració.

COMANDES A ENTITATS SENSE RECURSOS

Alhora, l'informe exposa que els encàrrecs es realitzen a entitats que "no tenen capacitat i de recursos necessaris" per a realitat la totalitat dels encàrrecs, el que implica que es donen més subcontractacions. A més, segons el document, sovint s'utilitzen a algunes entitats com a "mitjà per tot" o s'encarreguen tasques a entitats no corresponents al camp de treball.

Davant d'això, el Tribunal recomana "precisar els requisits i aspectes" determinants per a recórrer a les comandes de gestió, a més de concretar si està prevista alguna subcontractació i establir procediments de control en l'execució de les tasques encomanades.

L'informe alerta també que en la majoria de les comunitats autònomes existixen encomanes de treball que comporten la participació en l'execució de potestats públiques, una cosa que no és acord a l'ordenament jurídic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento