Comunitat Valenciana

Daimús denuncia "desatenció" de totes les administracions per no retirar tones d'algues del temporal

  • El govern de Daimús (València) ha denunciat la "indefensió" en què es troba la població després de l'últim temporal, que va deixar a la platja del municipi "tones de canyes i d'algues que s'estan podrint en els gairebé dos quilòmetres de litoral", segons ha assegurat l'alcalde, Francisco Javier Planes (PP), qui ha criticat la "desatenció" de totes les administracions.

El primer edil ha lamentat en un comunicat que cap administració s'haja fet càrrec de retirar estes restes que ha tret el mar, "des del primer dia de temporal" i que impedixen als veïns passejar per la sorra.

"Ningú es vol fer càrrec d'este problema, que en qüestió de dies pot ser de salut pública", ha criticat l'alcalde popular, que ha explicat que uns dies després que acabaren els dies de pluges de fa dues setmanes va començar "un periple de telefonades a totes les administracions per a veure quina de totes era l'encarregada de retirar estes restes".

"Cal recordar que les canyes estan a la platja de Daimús perquè les ha tret el Serpis, que potser no estava tan net com havia d'estar", ha apuntat Planes, que ha afegit: "No és brutícia generada aquí i Daimús no ha de gastar milers d'euros a retirar-la".

Plans ha assegurat que durant estes dues setmanes ha escoltat "molta música de centraletes telefòniques" però que ningú "s'ha posat a l'altra banda de l'aparell per a donar una solució". "He telefonat personalment a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), a Demarcació de Costes, a la Delegació de Govern i la Diputació de València i ací ningú assumix responsabilitats", ha criticat.

Des de Daimús s'han enviat "escrits tant al Ministeri de Medi Ambient com el Consell, per a veure si algú assumix alguna responsabilitat", tot i que sense resposta, segons ha afirmat. L'alcalde ha recalcat que esta situació "indigna" a molts veïns de Daimús, de la platja i del districte dels Pedregals, ja que les canyes ocupen tota la sorra i les algues envaïxen tota la primera línia. "No es pot transitar per cap costat. Tot comença a olorar malament i hi ha molts residents amb malestar", ha descrit.

El primer edil ha destacat que el govern local té una autorització de la Diputació de València per a mantindre la platja durant l'estiu, però este permís "no és vàlid en este moment, ja que les restes els ha tret el mar després del temporal". "La CHJ, Costes o el Govern estan obligats a actuar, del contrari Daimús estudiarà quines mesures prendre per a exigir que es netege la platja, ja que esta brutícia l'ha portat el Serpis, que ha arrossegat milers de canyes en tot el seu curs", ha insistit.

De fet, segons Planes, el cost de retirar les canyes i les algues putrefactes és d'uns 150.000 euros, una quantitat que "Daimús no va a afrontar". "No estem parlant de colors polítics, sinó de gestió i de salut pública i exigirem que es netege la platja", ha reiterat.

OPERARIS LOCALS

Segons el consistori, el temporal va treure molta sorra de primera línia fins a la zona urbana i des de fa tan sols uns dies operaris municipals estan treballant ja per a recollir tots estos àrids i tornar-los a la platja amb l'objectiu que els carrers de la platja de Daimús i el passeig tornen a ser transitables.

"Nosaltres som responsables de l'entramat urbà, de la sorra de la platja no. El Govern és molt suspicaç quan es proposa alguna actuació en la sorra en temporada turística, doncs ara que demostre la mateixa diligència i la netege a través de qualsevol dels seus organismes i si no que ho faça la Generalitat, que tant defensa el medi ambient", ha afegit Plans.

Ara mateix hi ha vuit treballadors municipals treballant amb màquines i camions en tota la platja per a treure la sorra dels carrers i evitar que entre per desaigües i genere embussos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento