Comunitat Valenciana

FVMP participa en quatre congressos per a reforçar la lluita contra la despoblació i a favor dels municipis d'interior

  • La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) donarà un nou impuls al seu treball contra la despoblació i a favor de la cohesió social i la igualtat d'oportunitats dels municipis d'interior amb la participació en quatre trobades entre octubre i novembre.

Així, l'entitat municipalista estarà present en el III Congrés sobre Despoblació en el Medi Rural que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies celebra a Palència; en el Fòrum Municipis d'Interior que organitza la pròpia institució valenciana a Agres el 9 i 10 de novembre, així com en el IV Congrés esMontañas a Morella (25, 26 i 27 d'octubre) i en la I Trobada de Dones Rurals de la Comunitat (3 i 4 de novembre).

Segons ha explicat el secretari general de la FVMP en un comunicat, Vicent Gil, se'n va a seguir "amb la mateixa línia" amb la qual han treballat en els últims tres anys per a "reivindicar el paper dels pobles d'interior i de la necessitat de prendre mesures contra la despoblació". "Són imprescindibles polítiques públiques per a garantir el dret a la igualtat d'oportunitats i de serveis del conjunt de la ciutadania viva on viva", ha recordat al mateix temps que ha posat en valor "l'altaveu" que suposa la FVMP en aquestes trobades per a donar veu a aquells municipis "que s'estan quedant afónicos".

El primer d'aquestes trobades seran els dies 18 i 19 d'octubre a Palència organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Una delegació valenciana acudirà al III Congrés de sobre Despoblació en el Medi Rural en el qual es debatrà sobre la connectivitat digital en el medi rural, la importància de la innovació i l'ocupació en l'espai rural o les experiències europees per al repte demogràfic.

Una setmana després, el dia 27 d'octubre, el president de la FVMP, Rubén Alfaro, clausurarà el IV Congrés esMontañas de Morella organitzat per l'Associació Espanyola de Municipis de Motaña. En aquesta edició, el congrés que portarà com a títol 'La bioeconomia forestal en l'amortiment dels desequilibris demogràfics i del canvi climàtic', pretén abordar els reptes que tenen les administracions públiques en temes com la desforestació i el canvi climàtic, i la relació del fenomen de la despoblació amb la falta de gestió forestal, així com exposar diversos exemples de lluita que existeixen hui contra aquests processos.

Entre el 3 i 4 de novembre, se celebra la I Trobada de Dones Rurals de la Comunitat Valenciana organitzat per la Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR) a Biar. De nou Rubén Alfaro serà l'encarregat de posar el punt i final a un congrés amb especial importància per a la institució municipalista ja que suposa la primera trobada des que la Federació i FADEMUR iniciaren la seua campanya conjunta 'Summa't per no restar'.

Aquesta campanya a la qual ja s'han sumat més de 200.000 persones i ha sigut firmada per més de 80 entitats proposa les Administracions Públiques fins el 15 mesures per a revertir el procés de despoblació i envelliment de les zones rurals. Entre elles està dotar d'una cobertura sanitària bàsica en les zones rurals posant l'accent en el servici de pediatria, garantir el manteniment dels centres educatius en els municipis rurals, ampliar els serveis de transport públic en aquestes zones o garantir l'accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Finalment, el 9 i 10 de novembre la FVMP organitza la seua trobada anual de Fòrum Municipis d'interior a Agres després de les trobades celebrades en 2016 i 2017 a Cinctorres i Cofrents. D'aquelles reunions van eixir sengles manifestos en els quals es reclamava una col·laboració, coordinació i lideratge compartit dels municipis amb el Consell per a aconseguir un desenvolupament equilibrat, global i integral de la Comunitat parant esment a les particulars de cada zona geogràfica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento