Comunitat Valenciana

Oltra sobre l'objectiu del dèficit: "No podem combregar amb rodes de molí"

  • Amb el rebuig expressat per la Generalitat Valenciana s'evidencia que el Consell "té com a prioritat la defensa dels valencians" assegura la portaveu.
  • La vicepresidenta ha insistit que reiteren la necessitat de l'"asimetria a l'objectiu del dèficit" perquè no es pot exigir el mateix a totes les comunitats.
  • Ha subratllat que és "obvi" que el Govern valencià no pot arribar al 0,6% en un any si no millora el sistema de finançament existent actualment.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat, després del Consell de Política Fiscal i Financera d'este dijous, en què el Govern ha aprovat fixar l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes al 0,6% amb el vot en contra de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears, que a l'Executiu autonòmic "no podem combregar amb rodes de molí amb una proposta que no és justa per als valencians".

Oltra s'ha pronunciat en estos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada pel resultat del CPFF d'este dijous. Segons la seua opinió, amb el rebuig expressat per la Generalitat s'evidencia que el Consell "té com a prioritat la defensa dels valencians" i que resulta "obvi" que no es podia donar suport a la proposta amb les condicions posades damunt de la taula i que eren "molt lesives" per a la Comunitat.

Sobre esta qüestió, ha explicat que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha plantejat dues qüestions "fonamentals":, que el Fons de Liquiditat Autonòmic se seguirà mantenint a interès zero, tot i saber que suposa "canviar drets per préstecs", i una "calendarització" d'este FLA perquè "no pot ser un instrument que s'use de manera poc transparent i no participada per les comunitats" i que puga servir per a garantir el pagament als proveïdors del Consell. "No es va accedir a cap", ha resumit.

A més, ha insistit que reiteren la necessitat de la "asimetria a l'objectiu del dèficit" perquè no es pot exigir el mateix a totes les comunitats, a les quals estan ben finançades i a les quals, com la Valenciana, que es manté com la "pitjor de totes" i com una "anomalia democràtica", no ho estiguen.

"Insostenible per als valencians"

"Que ens situen a tots en el mateix límit de dèficit és insostenible per als valencians", ha insistit, i ha recalcat que la Generalitat ha fet en este cas els seus "deures" tenint en compte que l'anterior govern del PP va deixar el dèficit al 2,59% i ara mateix està en l'1,4. Tot i això, ha subratllat que és "obvi" que el Govern valencià no pot arribar al 0,6% en un any si no millora el sistema de finançament.

En esta línia, ha manifestat que el president del Govern, Mariano Rajoy, "segueix fent gala de les seues paraules" i que "no som prioritat per al Govern d'Espanya". "No podem combregar amb rodes de molí amb una proposta que no és justa per als valencians", ha insistit.

Oltra s'ha preguntat per què amb el finançament "se'ns castiga d'esta manera i amb este sistema injust", el que segons la seua opinió, "resulta dramàtic", i ha enumerat una llista de greuges com les infraestructures, els Pressupostos Generals de l'Estat, el contracte programa de transport metropolità o el túnel passant de València que "sembla el quart misteri de Fátima".

En tot cas, ha recalcat que amb la posició al CPFF "es reforça la posició de defensa dels interessos dels valencians" que, segons ha dit, "per això estem ací" i la "visibilitat" de la posició de la Comunitat en el conjunt de les autonomies". En este sentit, ha avançat que seguiran "buscant aliances" a la conca mediterrània, que és on estan les autonomies pitjor finançades i als que s'han oposat, tot i que creu que alguna més s'hauria d'haver sumat al 'no'.

Així, ha reiterat que des de la Generalitat seguiran defensant un sistema de finançament just perquè és una reivindicació de tota la societat valenciana, les Corts per unanimitat, sindicats, entitats socials, empresaris i tots aquells que conformen teixit cívic.

Preguntada per com valora que les autonomies de la conca mediterrània siguen les més castigades pel sistema i per si de cas creu que existeix alguna disfunció del model territorial, ha advocat per a activar una "reflexió". Segons la seua opinió, "no sembla casual" si això es posa en relació amb la tardança a posar en marxa el Corredor Mediterrani, que és una reivindicació dels empresaris. "No sembla casual. És per a fer una reflexió i si és casual caldria posar remei", ha resumit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento