Uns comptes del 2017 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a la qualitat de vida

  • El pressupost de l'AMB és de 658,74 milions d'euros, uns quatre milions menys que l'any passat.
  • La prioritat de l'AMB és mantenir els serveis que ofereix a la ciutadania.
L’impuls a la mobilitat sostenible i la rehabilitació d’edificis són dues de les apostes de l’AMB en aquest pressupost.
L’impuls a la mobilitat sostenible i la rehabilitació d’edificis són dues de les apostes de l’AMB en aquest pressupost.
ACN
L’impuls a la mobilitat sostenible i la rehabilitació d’edificis són dues de les apostes de l’AMB en aquest pressupost.

El grup AMB ha aprovat els seus pressupostos pel 2017, que arriben als 1.525 milions d'euros. Excloses les partides d'organismes i empreses participades (com TMB o l'ens de l'habitatge IMPSOL), el pressupost de l'AMB és de 658,74 milions d'euros, uns quatre milions menys que l'any passat.

Aquesta reducció del 0,7% no afectarà a la provisió dels serveis que ofereix l'entitat, precisa Ramon Torra, gerent de l'AMB, que afegeix que la prioritat de l'AMB és mantenir els serveis que ofereix a la ciutadania, que són essencials per al bon funcionament de la metròpoli, i la idea és que «es continua amb la capacitat inversora dels plans i amb els programes compromesos».

El 2017 l'AMB seguirà impulsant la mobilitat sostenible, tant amb l'ús de vehicles elèctrics (tant bicicletes com cotxes) com amb la renovació de la flota de busos de TMB i de les empreses contractades. «Hem comprat tres grans vehicles elèctrics per TMB, i si van bé, començarem a adquirirne més. La idea és renovar la flota un 10% cada any», diu Torra.

Una altra aposta forta de l'entitat és la gestió de residus urbans, per la qual cosa es destinaran 158,64 milions. L'objectiu de l'AMB és que la recollida selectiva passi del 30% actual al 50% que recomana la Unió Europea de cara al 2020, per aconseguir-ho, «no es tracta de fer més infraestructures, sinó defacilitar canvis en els hàbits i comportaments de la gent», diu Torra.

Combatre la pobresa energètica

A l'àrea de desenvolupament econòmic i social, es mantindran els 7,5 milions per a programes d'ocupació i emprenedoria, així com els 2,5 milions per combatre la pobresa energètica amb el subsidi a les famílies que no puguin pagar els serveis d'electricitat o gas.

Les inversions a l'àrea de Territori seran de 88,85 milions, i inclouen el manteniment de les rondes, 40 quilòmetres de platges, els 36 parcs urbans que gestiona l'AMB, i diverses reformes d'edificis públics (a més d'escoles i biblioteques) per guanyar en eficiència energètica.

El gerent de l'AMB, Ramon Torra, també destaca que els pressupostos de l'organisme són «realistes i eficients en l'assignació dels recursos», i que això ha estat possible gràcies a que l'entitat «sempre ha estat sanejada en termes econòmics i financers». D'aquesta manera, l'AMB aconsegueix destinar la pràctica totalitat del pressupost a la seva finalitat principal, que és donar servei a la ciutadania.

La sostenibilitat, concepte clau

Des de l’AMB, indiquen que el seu pressupost fa èmfasi en aconseguir una metròpoli més sostenible, en totes les accepcions del terme. Així, mentre que la sostenibilitat ambiental és, en efecte, una de les prioritats, també ho són la sostenibilitat econòmica i social, de manera que a les estratègies de lluita contra la contaminació atmosfèrica se sumen polítiques que afavoreixen, per exemple, la reactivació econòmica del territori, o plans d’ocupació que lluiten contra l’atur, una altra de les problemàtiques que cal resoldre.

Més transparència

Al pressupost del 2017 s’incrementarà a 450.000 euros (80% més) la partida per a l’Agència de Transparència. «La idea és subvencionar els portals de transparència dels municipis que ho sol·licitin, indica Torra.

Cooperació internacional

L’ AMB destinarà, com l’any passat, 1,7 milions a projectes de desenvolupament a altres països, programes d’integració social i ajuda a refugiats. De totes maneres, assenyalen fonts de l’AMB, l’objectiu és arribar al 0,7% el 2019.

L'expert: Antonio Balmón (vicepresident executiu de l'AMB)

«Els comptes de l’AMB pel 2017 recullen les nostres ambicions d’equitat social, que es materialitzen en serveis i ajuts per pal·liar les desigualtats i lluitar contra l’exclusió i les restriccions econòmiques que pateixen molts ciutadans», diu Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB. Per Balmón, de les partides de l’organisme cal destacar que es mantenen «els programes destinats al foment de l’ocupació, la lluita contra la pobresa energètica, la tarifació social del transport públic i els ajuts i subvencions a la rehabilitació d’habitatges, entre altres mesures».

Aquestes assignacions busquen posar un especial «accent en la cooperació i solidaritat municipals, per fer funcionar aquesta maquinària de serveis públics i construir una realitat metropolitana més inclusiva i d’escala humana».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento