Comunitat Valenciana

Puig advoca per "conjugar tots els interessos" sense "imposició" per solucionar el problema de la gestió de residus

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat este dimarts per "conjugar tots els interessos" per a trobar solucions al "problema de la gestió de residus". Per això, ha dit que s'ha de donar "un debat sa, que es produïx en un àmbit democràtic i en un Govern de diàleg" ja que, segons ha apuntat, "nosaltres no estem per la imposició".

Puig s'ha expressat en estos termes en declaracions als mitjans de comunicació després d'inaugurar les jornades 'Tornar el casc 2.0', en ser preguntat per les crítiques de la patronal autonòmica Cierval al Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d'Envasos i Residus d'Envasos (SDDR) que proposa la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i la possibilitat que la CEV ho porte al Tribunal De la Competència.

El cap del Consell ha posat èmfasi en "el treball que es pot fer per a compatibilitzar l'activitat econòmica amb el respecte mediambiental". "Hi ha un problema en la gestió dels residus urbans i hem de solucionar-lo. Esta és la voluntat de la Conselleria", ha manifestat per a afegir que "s'està fent un esforç per donar perspectives de solució" i, per això, "estem pel diàleg, la racionalitat" per a crear "una nova política de residus que es necessita per a la Comunitat".

"Entre totes les circumstàncies i tots els sistemes que hi ha hem de buscar la nostra pròpia idoneïtat i la nostra pròpia via", ha dit el cap del Consell, qui ha afegit que "no és el mateix el model de la societat mediterrània que el de la societat centreeuropea, cadascun té el seu model".

Així, ha puntualitzat que en la Comunitat "tenim un model de comerç determinat, tenim molts instruments de la gestió turística, hi ha una diferenciació clara del que és la nostra pròpia dinàmica econòmica".

Inquirit per si de cas no compartix les crítiques de la patronal, ha assenyalat que "cadascun ha de defensar allò que creu i pensa que li interessa", i ha manifestat que estan "en un espai de diàleg, de negociació, però cal saber que hi ha un problema". "Els empresaris són conscients que hi ha un problema i hem de solucionar-ho a través del diàleg", ha manifestat.

Segons la seua opinió, "pot haver un camí en el qual compartim vies d'eixida, però hem de ser conscients que hi ha un problema en la gestió de residus", perquè del contrari "no anem a avançar".

"Si tot el món estiguérem d'acord no faria falta un procés de diàleg", ha considerat per a admetre que hi ha "posicions diferents, cal seure a la taula i veure de quina manera es pot solucionar". "Jo no sóc de blancs i negres, no sóc de maniqueismes; totes les parts han de tindre alguna raó objectiva, ningú ha d'estar encabotat simplement a estar posicionat a la contra".

Puig, que ha estat acompanyat per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha indicat que la Unió Europea té la "ferma voluntat" d'augmentar els objectius de reciclatge i reutilització, que es consideren actualment insuficients", per la qual cosa diversos comitès del Parlament Europeu estan treballant en la proposta de la Comissió de modificació de les directives marc sobre envasos, residus, residus marins i abocadors.

Entre els quals hi ha es troba el Comitè d'Indústria, Investigació i Energia, "que ha elaborat una llista d'instruments econòmics i normatius per a aconseguir arribar als nous objectius de reciclatge, en què s'inclou, entre d'altres, el Sistema de Dipòsit". Tenint en compte que es tracta d'uns objectius "que estan estan al centre de l'horitzó europeu", però també al de diverses comunitats autònomes espanyoles, com Catalunya, Balears i Navarra, la Comunitat Valenciana no pot quedar al marge d'este debat, ha avançat.

Per la seua banda, Cebrián ha assegurat que el SDDR "incidix en aquells materials, residus d'envasos, que no entren al circuit de gestió". Per esta raó, "és important establir un sistema compartit amb la societat, amb tots els agents que incidixen en el que, al final, és una cadena logística,

perquè puguem fer que estos envasos entren separats en el sistema de gestió i tractament", ha explicat.

A més, ha defensat que el sistema "pot aportar un estalvi en les despeses que han de fer els ajuntaments en la recollida i neteja de tot allò que no entra en el sistema, que tenim estimat que supera a milions d'envasos que, d'una altra manera, poden acabar en sèquies, platges, ciutats o jardins".

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha participat en la jornada, ha defensat la importància d'afavorir i potenciar la tornada dels residus urbans com a fórmula "sostenible i eficient" per a la gestió de llaunes i ampolles usades i de generació d'ocupació. Ribó ha expressat el seu suport al nou model proposat per la Conselleria i la seua satisfacció perquè la qüestió "vaja endavant", amb l'estalvi que considera que implicarà.

OPINIONS DE REPRESENTANTS D'ALTRES PAÏSOS

En la jornada han participat representants de països de tot el món que, segons ha informat la Generalitat en un comunicat, han destacat els beneficis del nou sistema de tornada d'envasos, amb l'exposició dels casos d'Alemanya, Austràlia, el Canadà, els EUA, Estònia i Lituanua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento