Comunitat Valenciana

Entitats exigixen a l'Ajuntament de València que dedique un carrer a Guillem Agulló després de 5 mesos "sense resposta"

  • Diverses organitzacions socials han reclamat a l'Ajuntament de València que dedique una via del del carrer de la ciutat a Guillem Agulló -que va ser assassinat per un grup de nazis a Montanejos (Castelló) en 1993- en memòria de totes les víctimes de crims d'odi. Les entitats van registrar esta petició el 2 de juny i en este temps no han rebut "cap resposta oficial", pel que han reclamat ser rebudes personalment per l'alcalde, Joan Ribó.
Entidades piden a Ribó una calle a Guillem Agulló
Entidades piden a Ribó una calle a Guillem Agulló
ACPV
Entidades piden a Ribó una calle a Guillem Agulló

Així, les set organitzacions -Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Moviment contra la Intolerància, Comunitat Israelita de València, Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia i Ververipén Rroms per la Diversitat- han assenyalat que sol han rebut una comunicació burocràtica sobre l'obertura de l'expedient del nomenament, segons han informat en un comunicat.

Davant d'esta situació, han demanat mantindre una trobada amb Ribó per a rebre informació "formalment i personalment sobre què pensa fer sobre esta qüestió l'equip de govern", així com per a "concretar els detalls" de la posada en marxa de la iniciativa. Les entitats han subratllat que es tracta d'una proposta "important i de plena actualitat" i han expressat la seua voluntat de rebre una resposta en esta ocasió.

Sobre l'homenatge a Agulló, han reivindicat en una concentració davant de l'Ajuntament que és tant "una mesura necessària de reparació i justícia" pel seu assassinat comès fa 23 anys per un grup feixista, com "un gest de suport a totes les víctimes de l'odi en general i un acte d'afirmació institucional en denuncia de la violència i del feixisme i de difusió dels valors de llibertat, igualtat, diversitat, pluralitat i respecte".

Paral·lelament, s'han referit al context actual de "ressorgiment de populismes violents que posen en perill la convivència, qüestionen la diversitat i la pluralitat de les societats i atempten contra drets elementals", entre els quals han destacat "el respecte i reconeixement a la diversitat i la igualtat de totes les persones independentment de la seua llengua, religió, cultura, origen de procedència, opció sexual o gènere".

Per tot això, les set entitats han presentat la petició este 9 de novembre, el dia que es commemora l'anomenada Nit dels Vidres Trencats ('Kristallnacht'), la jornada de violència organitzada i massiva que els nazis van protagonitzar a l'Alemanya de 1938 contra jueus, una vetllada que ha acabat amb 91 assassinats i la deportació de 30.000 persones a camps de concentració, a més de la destrucció de propietats i sinagogues, en "un dels exemples més inhumans i cruels de crim d'odi de la història contemporània europea", han remarcat.

SUPORT POLÍTIC

Respecte a la campanya que van iniciar el maig per a aconseguir el nomenament del carrer, les associacions han destacat diverses "declaracions públiques a favor" de representants polítics a través dels seus perfils oficials en Twitter o mitjançant correu electrònic, com el llavors tinent d'alcalde i ara delegat del Consell a la Unió Europea, Joan Calabuig; el líder de Podem, Antonio Montiel; l'exsecretari d'Esquerra Unida a València, Amadeu Sanchis, i l'actual responsable d'esta formació a la ciutat, Rosa Albert.

També han indicat que el mateix alcalde "s'ha compromès públicament" a este homenatge a Guillem Agulló en una entrevista en una emissora de ràdio fa uns dies i han ressaltat el suport d'altres ajuntaments a la iniciativa, com els de Simat de la Valldigna i Faura, tots dos a la província de València, que també van acordar dedicar un carrer al jove assassinat.

Durant els últims mesos, les entitats també han constatat "moltíssims pronunciaments" a favor de la proposta per part de representants d'associacions i de valencians a títol particular en les xarxes socials i en la recollida de firmes que va impulsar ACPV en la plataforma virtual change.org. En concret, han assenyalat que s'han sumat a la petició la Coordinadora d'Associacions de Lluita Contra La Sida de la Comunitat (Calcsicova) i el Fòrum Alternatiu de la Immigració.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento