Comunitat Valenciana

Una tesi destaca el "clar dèficit" d'informació de proximitat que ha suposat el tancament de RTVV

  • Segons l'estudi, elaborat per la periodista María José Escuder, TVE no ha pogut suplir amb les desconnexions el servei públic de proximitat.
  • Destaca que l'ús del valencià es limita a un 40% del temps a l'informatiu territorial, sobretot a les entradetes locutades pel presentador.
  • El tancament de RTVV va suposar per a Escuder "la pèrdua de la major part de la informació audiovisual de proximitat a les televisions públiques".
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
EUROPA PRESS
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente

La investigació feta per María José Escuder per a la defensa del seu tesi doctoral, que ha desenvolupat baix la direcció del professor del Grau en Periodisme de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Luis María Mirón, conclou que el tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha generat una situació de "clar dèficit" en la informació televisiva pública de proximitat a la Comunitat Valenciana".

En valors absoluts, les hores dedicades a la informació de proximitat a la televisió pública després del tancament de la cadena autonòmica han quedat reduïdes a poc més de 150 minuts setmanals, a penes dues hores i mitja, tal com assenyala la tesi, segons ha informat el CEU en un comunicat.

"Durant 2014 i 2015, Televisió Espanyola no ha pogut suplir amb les seues desconnexions territorials el servici públic de proximitat que oferien els informatius de Televisió Valenciana en diferents dimensions", destaca l'autora de la investigació.

L'estudi fet per María José Escuder, llicenciada en Periodisme per la CEU-UCH i redactora dels informatius de Canal 9 durant quasi 20 anys, demostra que "malgrat la condició d'informatiu de proximitat que té la desconnexió territorial de Televisió Espanyola, el seu escàs temps d'emissió, els seus menors recursos tècnics i humans, així com la seua prioritat a donar servici a l'informatiu nacional, condicionen el tipus d'informacions i limiten les cobertures que oferix", subratlla l'autora.

Ús del valencià

La tesi destaca que esta reducció de temps d'emissió ha tingut sobretot un efecte destacat a l'ús del valencià, que s'ha vist reduït "dràsticament" en les pantalles de televisió. A l'informatiu territorial de TVE, el valencià es limita a un 40% del temps, sobretot el de les entradetes locutades pel presentador.

Pel que fa al cos de les notícies, el 84% de les informacions de proximitat són en castellà. "Tot això es produïx -recorda María José Escuder- en què ara mateix és l'única comunitat autònoma amb llengua pròpia sense un mitjà de comunicació públic en l'esmentada llengua".

Segons l'autora d'esta tesi defensada en la CEU-UCH, al llarg dels 24 anys d'emissió dels informatius de Televisió Valenciana es van crear noves rutines informatives en els ciutadans de la Comunitat, que van situar les notícies d'escala autonòmica a l'agenda dels valencians.

"Un quart de segle d'informatius autonòmics han generat estes rutines informatives a la societat que difícilment són reversibles a curt termini. El contrast amb la televisió pública nacional en 2014 i 2015 se salda amb un clar dèficit informatiu en l'escala autonòmica que es nota en totes les àrees informatives", manifesta.

Resultats electorals

Així succeïx, per exemple en el cas dels resultats electorals, en un any com 2015. "Sense un programa especial que detalle els resultats de les eleccions a l'àmbit de la Comunitat Valenciana i en les seues diferents comarques i municipis passen completament desapercebuts fins a 24 hores després. I en la major part de municipis i comarques de la Comunitat no arriben ni tan sols a donar-se. Els àmbits local i comarcal queden en l'ombra".

El mateix succeïx en informacions econòmiques, de successos, de societat. Sol en el cas de l'esport hi ha variacions. En esta línia, explica que en els informatius territorials de la televisió pública dels anys 2014 i 2015 els esports queden limitats al futbol de primera divisió, ja que el seguiment dels quatre equips acapara el 74% de les informacions esportives. "Este és l'únic àmbit de la informació de proximitat del qual pot afermar-se que rep un seguiment informatiu", assegura.

Tot i que, com també destaca Escuder, la resta d'esports tenen una presència "testimonial", el que és "especialment rellevant en el cas de la pilota valenciana com esport autòcton". La tesi indica també que les fonts de proximitat d'escala autonòmica han patit "una notable pèrdua de visibilitat", que este estudi ha xifrat entorn del 50% durant 2014 i 2015.

Estos són alguns dels resultats continguts en la investigació de María José Escuder que la porten a concloure que "després de quasi 25 anys de rutines informatives i amb un model d'informació d'escala autonòmica consolidat, el tancament de la televisió autonòmica suposa per a la Comunitat Valenciana la pèrdua de la major part de la informació audiovisual de proximitat a l'àmbit de les televisions públiques".

La seua tesi, defensada en el matí de dimecres a la Universitat CEU Cardenal Herrera, ha merescut la qualificació d'Excel·lent Cum Laude per part dels membres del tribunal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento