Comunitat Valenciana

El Pla Urbà de València blindarà l'horta i el litoral i inclourà dotacions en els barris

  • El nou planejament inicia el tràmit per a la seua revisió i s'aprovarà durant l'actual legislatura. 
  • S'analitzaran les necessitats de cada barri per a dotar-los de dotacions de forma equilibrada. 
  • El Consistori té un any per a respondre a les 25.000 al·legacions presentades.
Imagen del barrio del Cabanyal.
Imagen del barrio del Cabanyal.
Manuel Bruque / EFE
Imagen del barrio del Cabanyal.

València fixarà en l'instrument on defineix el model físic de ciutat els eixos del seu creixement, el futur dels barris quant a dotacions i les àrees de major protecció que quedaran blindades. En aquest últim capítol destaquen l'horta, d'una banda, que quedarà protegida en descartar-se l'expansió del casc urbà cap a zones agrícoles de l'extraradi, i la façana litoral, especialment Natzaret i el Cabanyal.

El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià,va anunciar aquest dimarts l'inici dels tràmits per a revisar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), un procés que es va iniciar en 2004 i que es portarà a terme definitivament durant l'actual legislatura, és a dir, abans de 2019. 

En aquesta línia, l'edil presentarà aquest dijous una moció en el Ple que servirà de "guia" perquè els tècnics municipals "tinguen criteris per a contestar, durant el pròxim any, a totes les al·legacions (25.000) presentades en 2015, i redactar un nou document que serà sotmès a exposició pública" per tercera vegada, va afirmar. Una vegada aprovat provisionalment, es remetrà a la Generalitat per a obtenir el vistiplau definitiu.

Quant al blindatge de l'horta, quedarà reflectit en l'eliminació de projectes urbanístics de creixement de la ciutat en els sectors Vera I, Campanar, Tavernes Blanques, Alboraia i La Torre Sud. Totes aquestes zones mantindran la qualificació d'horta protegida per a evitar l'ocupació de la mateixa. 

A més, deixarà sense efecte el sector d'ús industrial i terciari a costa de sòl agrícola en Faitanar i en Mauella, però mantindrà el de Benimàmet per a fer front als costos del soterrament de les vies del metre en aquesta pedania. No obstant açò, no descarta instar a l'Administració a revisar el pla per a «estudiar una actuació urbanística més compatible» amb la realitat de l'entorn. També es revisaran infraestructures previstes a Castellar, la prolongació de la V-30 i la proposta de ronda nord per l'horta de Vera. 

Respecte als Poblats Marítims, s'eliminarà definitivament del PGOU la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar i s'assumiran les normes urbanístiques d'urgència en el Cabanyal aprovades pel Consell. El document també arreplegarà ordenació de la zona d'interacció port-ciutat per a concretar una solució al tram final de l'antic llit del Túria que, com va denunciar l'alcalde, Joan Ribó, acaba "en un embornal sota una rotonda". 

A més, establirà connexions entre les platges del nord i els espais protegits del litoral sud i aïllarà Natzaret de l'activitat portuària per a revitalitzar aquest barri.

Participació més enllà del tràmit

La intenció del Govern Local és que la participació dels veïns i de les associacions en la revisió del Pla General vaja "més enllà del procés d'exposició pública que marca la llei", de manera que, quan s'aprove, el document compte "amb el major consens social", segons el regidor Sarrià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento