Comunitat Valenciana

El TSJCV incoa 72 procediments contra aforats en 2015, un 3% més que l'any anterior

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
De la Oliva (centro) y Montabes (a su izq)
De la Oliva (centro) y Montabes (a su izq)
EUROPA PRESS
De la Oliva (centro) y Montabes (a su izq)

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va incoar un total de 72 procediments contra aforats l'any 2015, un 3% més que l'any anterior. Tot i això, en les dues ocasions, tan sols han estat obertes unes diligències prèvies.

Així ho ha indicat este dimecres el fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Antonio Montabes, durant la seua intervenció en l'Obertura de l'Any Judicial, en un acte presidit per la presidenta del TSJCV, Pilar de la Oliva.

Montabes ha aprofitat el seu discurs per a presentar la Memòria de la Fiscalia de la Comunitat de l'any 2016, relativa a l'exercici 2015. En primer lloc s'ha referit als procediments penals i ha assenyalat que el TSJCV va incoar 72 procediments contra aforats.

A l'àmbit Civil, es van dictaminar 46 recursos de cassació amb base a la Llei Valenciana 5/2011 sobre el règim de convivència compartida de fills i filles, els progenitors dels quals no conviuen, la qual cosa va suposar una disminució del 15%.

En matèria del Contenciós Administrativa, hi ha hagut 380 dictàmens de competència, amb una disminució del 10%; i a l'àmbit Social el fiscal va fer 21 dictàmens de competència i va assistir a les vistes assenyalades.

Respecte a l'evolució de la criminalitat, Montabes ha ressaltat que van disminuir més d'un 8% les diligències incoades per les diferents formes d'homicidi i un 2% per delicte contra l'Administració Pública, tot i que van augmentar "molt significativament" les de frau a la Seguretat Social, que van passar de quatre a 34.

Han baixat un 15% les diligències per robatori amb violència o intimidació i van augmentar a 52, més d'un 92%, les obertes per delicte de tortura i contra la integritat moral; un 10% per delicte contra la llibertat sexual; un 5% per delicte contra les relacions familiars; i un 4% per delicte contra l'Administració de Justícia.

ELS MITJANS

Montabes s'ha referit també als mitjans personals i materials de Fiscalia. Ha afirmat que de la mateixa manera que s'està fent en altres comunitats, també en la valenciana es tracta d'implantar un nou model d'Oficina Judicial i Fiscal que permeta agilitzar i millorar l'eficàcia de l'Administració de Justícia amb un millor aprofitament dels recursos humans i materials.

En l'última Comissió Mixta, de febrer de 2016, la Conselleria de Justícia va apostar pel model implantat en el territori del Ministeri de Justícia, dissenyat en coordinació amb la FGE, amb organització per àrees funcionals.

I es va arribar a l'acord de crear un grup de treball entre la Subdirecció de Modernització de la Conselleria i els Fiscals Caps Provincials per elaborar el projecte de resolució i les relacions de llocs de treball.

Montabes ha indicat que està en estudi, i "gairebé consensuat", el projecte d'ordre de la Conselleria de Justícia per la qual es determina l'estructura i organització de l'Oficina Fiscal a la Comunitat Valenciana i de la Unitat de Suport al Fiscal Superior.

Amb tot, el fiscal superior ha destacat la "importància" del paper del ministeri fiscal en tots els ordres jurisdiccionals, la seua intervenció com a defensor de la societat i els drets dels ciutadans, especialment dels col·lectius més desafavorits i, per esta raó, per pa oder complir estos objectius, "es precisen els millors mitjans i una major inversió", ha reclamat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento