Comunitat Valenciana

La Generalitat identificarà als propietaris de terrenys cremats en Xàbia i Bolulla per a una primera valoració de danys

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Imagen aérea de la zona arrasada en los términos de Jávea y Benitatxell
Imagen aérea de la zona arrasada en los términos de Jávea y Benitatxell
GVA
Imagen aérea de la zona arrasada en los términos de Jávea y Benitatxell

La Generalitat Valenciana ha començat a treballar, juntament amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis declarats a començament de setembre en els termes municipals de Xàbia i Bolulla (Alacant), per a identificar als propietaris dels terrenys cremats i fer una primera valoració o estimació dels danys en matèria agrícola o forestal.

Així ho ha anunciat este dimecres el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis de les comarques de la Marina Baixa i la Marina Alta afectats pels incendis forestals d'este estiu. La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que ha assistit a la trobada, ha concretat que totes les actuacions necessàries es desenvoluparan a partir de la creació de les taules de concertació.

Segons la Generalitat, en primer lloc, s'ha començat a treballar al costat dels alcaldes dels municipis afectats, per a identificar els propietaris dels terrenys cremats, per a, després, fer "una primera valoració o estimació dels danys", tant en matèria forestal, com en matèria agrícola.

En segon lloc, Puig ha anunciat que es posarà en marxa un decret d'ajudes, amb càrrec al fons de contingència, quan es dispose de la valoració oficial dels danys. En els pròxims dos mesos la Generalitat posarà en marxa les dues taules de concertació dels incendis, en col·laboració amb agents socials i mediambientals de les comarques afectades.

Els participants en les taules de concertació seran els encarregats de decidir el tipus d'actuacions que es poden fer i si cal prioritzar les actuacions en determinades zones.

ZONES DIFERENTS

El cap del Consell també ha assenyalat que els incendis de Bolulla i Xàbia, tot i trobar-se en la mateixa zona geogràfica, són focs de característiques "diferents". Per tant, ha remarcat que serà "molt important" treballar al costat dels propietaris de les zones forestals cremades, en el cas de Bolulla, i al costat dels residents de les zones urbanes afectades de Xàbia.

D'altra banda, ha destacat la "bona coordinació en l'extinció dels incendis, tot i les dificultats" i ha instat a totes les administracions a seguir treballant de la mateixa manera per la restauració del patrimoni i "per a tirar endavant les actuacions necessàries després dels incendis".

A més, Ximo Puig ha tornat a remarcar "la magnífica resposta" dels ciutadans de Xàbia i, en general, de tots els habitants de la Marina Alta i la Marina Baixa. "Els ciutadans i ciutadanes han estat un exemple de solidaritat i d'actitud positiva, que subratlla el millor dels atributs dels valencians: la solidaritat", ha assegurat Puig.

Amb la creació de les taules de concertació comença un nou procés amb el qual "millorar la zona i la relació entre l'urbanisme i els paratges naturals que cal preservar", segons Puig, qui ha afegit que "la nova cultura mediambiental no passa per la precipitació, sinó per la planificació" i ha mostrat la seua confiança que els paratges naturals afectats pel foc es recuperen, si es treballa "entre tots".

ZONA 'NATURA 2000'

Sobre la zona afectada pel foc en Xàbia i Benitatxell, la consellera Cebrián ha indicat que s'ha "accelerat i prioritzat" la tramitació d'esta àrea d'especial conservació, dins de la zona 'Natura 2000'. Amb esta mesura, el Consell pretén que les iniciatives de gestió s'apliquen "com més prompte millor" a la Granadella per a recuperar este paratge natural, per la seua importància "des del punt de vista ecològic i marí".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento