Les agressions als vigilants dels parquímetres es multipliquen

  • Els guàrdies de les àrees verda i blava denuncien que pateixen cinc vegades més atacs que a l'inici de la crisi.
  • Reclamen que se'ls tracti com a agents de l'autoritat davant la justícia.
  • Afirmen que les agressions deriven en baixes laborals per problemes psicològics.
L'àrea verda és escenari d'agressions de ciutadans a vigilants dels parquímetres
L'àrea verda és escenari d'agressions de ciutadans a vigilants dels parquímetres
ACN
L'àrea verda és escenari d'agressions de ciutadans a vigilants dels parquímetres

Els cops de puny, les empentes, les puntades i fins i tot els atacs amb armes blanques  per part dels ciutadans són alguns dels maltractaments que, segons han denunciat els sindicats, han de suportar cada cop més sovint els vigilants de les àrees verda i blava d'estacionament i de les zones de càrrega i descàrrega, dependents de l'empresa pública Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

Un informe que ha fet arribar CCOO a 20 Minutos mostra que durant el primer quadrimestre del 2014 aquests treballadors van patir 74 agressions físiques, o el que és el mateix, quatre per setmana, gairebé el doble, un 45% més, que en el mateix període del 2013 (51).

L’estudi assenyala, a més, que entre el 2008, a l’inici de la recessió econòmica, i el 2013 aquests maltractaments es van multiplicar per cinc, doncs van passar de 23 a 126. "En una conjuntura de crisi a ningú li agrada haver de pagar sancions i aquests augmenten", ha apuntat José Luis Aznar, membre del comitè d’empresa d’UGT.

El fenomen, segons l’informe, "està generalitzat per tota Barcelona" però té una "intensitat més gran al costat Besós, sobretot a Bac de Roda", zona que va registrar més agressions físiques a aquests treballadors durant el 2013 i el primer quadrimestre del 2014, un total de 25. La majoria d’incidències afecten els vigilants quan regulen l’àrea blava d’aparcament.

A aquestes agressions físiques se sumen, segons Fernando Delgado, delegat sindical de CCOO, altres de verbals. "Hem de suportar constants insults i amenaces. És molt habitual sentir frases com: No saps amb qui estàs parlant", ha explicat, i ha afegit que els atacs fan que es registrin baixes entre aquests treballadors per problemes psicològics. "Se solen portar molt d’amagat però n’hi ha", ha afirmat.

Per Delgado, un dels fets que fomenten les agressions als vigilants és que porten un uniforme "molt semblant al de la Guàrdia Urbana". "Hi ha gent que et pren com una espècie de policia i no vol conflicte però amb algunes persones és del revés", ha apuntat.

Davant d’aquests atacs, des de CCOO han demanat walki talkie millors que els que fan servir, que segons han explicat, "estan obsolets i no se senten bé", i també treballar més en parelles. "El 90% dels serveis els fem en solitari", ha afirmat Delgado. Han exigit, així mateix, "ser tractats com agents de l’autoritat davant la justícia" perquè la seva identitat no quedi al descobert davant els agressors, una reclamació que també comparteix UGT.

Un tema que "preocupa" a B:SM

Des de B:SM han assegurat que "les agressions són un tema que preocupa i s’està atent a la seva evolució" però que "no hi ha hagut un augment últimament i se’n registra menys d’una al mes". Han afirmat que existeix un protocol de seguretat, que als vigilants "se’ls forma periòdicament sobre com actuar en situacions de conflicte" i que tenen "assistència mèdica i jurídica".

També han assegurat que "s’han fet accions per intentar sensibilitzar les institucions" perquè se’ls tracti com a agents de l’autoritat en els judicis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento