Oscar Wilde retrata les misèries victorianes

‘El ventall de Lady Windermere’ deixa en evidència, a partir de la genialitat de l’autor irlandès, la mentalitat conservadora del s. XIX.
Carme Elias i Sílvia Bel, dues dones enfrontades.(Teresa Miró)
Carme Elias i Sílvia Bel, dues dones enfrontades.(Teresa Miró)
Carme Elias i Sílvia Bel, dues dones enfrontades.(Teresa Miró)
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà per primer cop un text d’Oscar Wilde, El ventall de Lady Windermere, una de les obres més elegants de l’autor, estrenada al 1892. I que ara s’encarrega de recuperar per al teatre català Josep Maria Mestres.

Ambientada a l’Anglaterra de final del segle xix, Lady Windermere, una jove dama de l’alta societat, està preocupada per les freqüents visites del seu marit a la senyora Erlynne, una dona de reputació dubtosa, no admesa en els cercles de l’alta societat victoriana.

Els seus propis dubtes i els mals consells de les seves amigues esclaten quan el seu marit li demana que convidi la senyora Erlynne al ball que organitza amb motiu del seu aniversari. Però Lady Windermere desconeix la veritable identitat d’aquesta senyora.

Més enllà d’una història d’enganys i de gelosia, l’obra és una tota una reflexió sobre la mentalitat conservadora de la societat victoriana. Els aforismes i les paradoxes que omplien la valorada literatura de l’irlandès Oscar Wilde també estan molt presents en aquesta peça teatral que va viure dijous la seva estrena a Catalunya.

Wilde va fer un retrat fidel de la societat victoriana de les acaballes del segle xix però Mestres ha volgut demostrar com els prejudicis que afecten especialment les dones de l’alta societat no són exclusius d’aquella època. I per això ha emmarcat el muntatge en l’any 1920, una data més propera. Mestres aprofita per fer un homenatge a la pel·lícula de 1923 del director nord-amercià d’ascendència alemanya Ernst Lubitsch.

Carme Elias, veterana dels escenaris, encarna a la conflictiva senyora Erlynne, el malson d’una altra fèmina, l’abnegada Lady Windermere (Sílvia Bel).

* Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Plaça de les arts, 1. Divendres a partir de les 20.00 hores. Preu: de 15 a 24 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento