Des de l'1 d'octubre els gossos podran entrar al metro barceloní

  • Actualment només poden entrar al suburbà animals en gàbies  i gossos d'assistència.
  • El compromís està recollit al Programa d'Actuació Municipal (PAM 2012-2015).
  • No hi haurà limitacions horàries ni dissabtes ni els diumenges i altres festius.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Lluna Baltasar/ACN
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

L’Ajuntament i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van tancar un acord el 2013 que es farà efectiu properament i que permet l’accés dels gossos a la xarxa de metro a partir del proper dia 1 d’octubre. D’aquesta manera, es modifica el reglament de viatgers del suburbà barceloní, aprovat per la Generalitat, facilitant l’entrada de cans sempre que vagin amb corretja no extensible i morrió. A dia d’avui, només poden entrar al metro petits animals domèstics en gàbies o cistells i gossos d’assistència o dels serveis de seguretat de TMB.

Aquest era un compromís recollit al Programa d’Actuació Municipal (PAM 2012-2015). El consistori i TMB hi han treballat al costat de col·lectius animalistes i de protectores d’animals en una comissió adscrita al Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals.

Per assegurar la bona convivència dins del transport públic soterrat, els dies feiners no es podrà pujar al metro amb un gos durant les hores punta. Tampoc quan tingui lloc algun tipus de celebració multitudinària, com ara concerts de gran aforament oesdeveniments esportius massius. Pel que fa a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) s’admeten animals domèstics amb limitacions d’ocupació d’espai als vagons.

No podran anar als vagons en hora punta els dies feiners

Els dies laborables els gossos podran viatjar en metro –a partir de l’1 d’octubre–a excepció de la franja horària de les 07.00 a les 09.30 hores del matí i de les 17.00 a les 19.00 hores a la tarda. No hi haurà limitacions horàries ni els dissabtes ni els festius i els dies de Sant Joan i la Diada. Els propietaris i els seus gossos de companyia hauran de fer servir els ascensors i les escales i no les escales mecàniques.

Una comissió de seguiment amb els responsables de TMB i tècnics de la regidoria de Presidència i Territori garantirà la correcta implantació del servei. Es donarà un marge de sis mesos per tal que la iniciativa es vagi assentant entre els hàbits de transport de la ciutadania. Actualment, a ciutats europees com Brusel·les, Berlín, Amsterdam o Ginebra permeten l’entrada de gossos al metro en les mateixes condicions que ara aplicarà Barcelona, com a ciutat amiga dels animals. Els usuaris del suburbà interessats en aquesta nova normativa tenen més informació al seu abast al web www.tmb.cat/acces-gossos-metro.

La nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals aprovada pel Plenari del Consell Municipal amb els vots de CiU, PSC i UpB preveu una moratòria de 18 mesos per establir noves àrees d’esbarjo a tots els districtes barcelonins, on els gossos puguin anar deslligats. També es delimitaran espais d’ús compartit a tots els barris de la ciutat, on els amos que tinguin carnet de tinença cívica responsable podran portar el gos deslligat durant unes hores estipulades.

Nova ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals

Aquesta recull l’esperit de la Declaració Municipal dels drets dels animals i revisa l’ordenança de l’any 2003. Les principals novetats són, en l’apartat del Benestar Animal, que aquest no estigui lligat més de dues hores en un lloc fix (una hora en el cas dels cadells); no deixar-los sols en el domicili més de tres dies seguits (12 hores per a l’espècie canina); no allotjar-los de manera habitual ni en vehicles, ni en celoberts ni en balcons ni en terrasses; queden prohibits els collars de càstig, força o estrangulació dels animals i també es castiga durament l’abandonament o maltractament de l’animal o l’agressió física, així com no alimentar-los de manera adient o fer-los viure en instal·lacions inadequades.

Abans de comprar o adoptar un animal, cal signar una declaració responsable conforme el nou propietari no ha estat sancionat amb anterioritat per maltractament o abandonament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento