El PSC obre la votació dels seus candidats a Barcelona en un procés de primàries inèdit

  • La primera volta se celebra dissabte en 30 punts presencials a la ciutat.
  • Poden votar els majors de 16 anys, censats a Barcelona, que s'hagin registrat prèviament, paguin un euro i signin l'ideari socialista.
  • Jordi Martí i Carmen Andrés vénen de l'Ajuntament, Rocío Martínez-Sampere i Jaume Collboni del Parlament i Laia Bonet va ser diputada fins al 2012.
Dies abans de la votació, més d'11.000 barcelonins s'havien registrat per participar en la votació de les primàries del PSC de Barcelona.
Dies abans de la votació, més d'11.000 barcelonins s'havien registrat per participar en la votació de les primàries del PSC de Barcelona.
Aleix Moldes/ACN
Dies abans de la votació, més d'11.000 barcelonins s'havien registrat per participar en la votació de les primàries del PSC de Barcelona.

Qui serà l'alcaldable del PSC per Barcelona? El partit ha obert un procés de primàries inèdit a Catalunya i Espanya per triar el qui serà el futur candidat i líder a la capital catalana, un tradicional feu socialista que van perdre al 2011. La votació serà dissabte, i hi pot participar tothom qui estigui empadronat a Barcelona i digui que "comparteix els valors i principis del PSC".

Cinc candidats es disputen el lideratge del grup socialista a Barcelona. Dos d'ells ja són a l'Ajuntament: Jordi Martí és actualment el líder de l'oposició al Consistori i Carmen Andrés és regidora del grup municipal. Rocío Martínez-Sampere és diputada, Jaume Collboni ha deixat el seu escó per ser candidat i Laia Bonet ha rebutjat l'oferta d'ocupar-lo per presentar-se a les primàries.

El procés d'elecció a través de primàries obertes es fa per primer cop i permet que qualsevol ciutadà de Barcelona de més de 16 anys i censat a la ciutat pugui votar entre els cinc candidats, previ pagament d'un euro i després de registrar-se i confirmar que subscriu l'ideari del PSC.

La votació es farà de forma presencial en 30 punts de la ciutat. Es basa en un sistema de doble volta: la primera se celebra el 29 de març i la segona està prevista per al 5 d'abril. Però en cas que una candidatura obtingui un 40% dels vots amb 10 punts de distància sobre la segona, es proclamarà directament guanyadora.  A la segona volta només s'enfrontaran, en cas que es faci, els dos primers candidats.

Les propostes 'estrella'

Tot i que l'ideari socialista és a la base dels programes de tots cinc candidats, hi ha matisos per diferenciar-se. Rocío Martínez-Sampere aposta per estendre el model del carrer Enric Granados a bona part de la ciutat i proposa que es creï un Comitè contra la Necessitat als barris on hi hagi més pobresa.

Jaume Collboni vol promoure l'elecció directa de la Sindicatura de Greuges i obrir una bossa mínima de 500 pràctiques becades d'estudiants a l'Ajuntament. Creu que s'ha d'impulsar l'estació de la Sagrera i els seus entorns.

L'aposta pels barris és un element clau en totes les candidatures. En el cas de Jordi Martí es concreta amb l'impuls d'un Pla de Barris per Barcelona. Creu en la "municipalització de l'energia", vol fer un Pla d'Habitatge que obri els pisos buits als pobres i reclama que es completi la Línia 9 del metro.

La proposta estrella de Laia Bonet és crear un escó 42, és a dir, afegir als 41 escons del Consistori una cadira més que ocuparia la ciutadania per fer les seves peticions i propostes. Bonet indica específicament que "potser ja va sent hora que Barcelona tingui una alcaldessa" i es compromet a "treballar perquè la indústria catalana, i més concretament metropolitana, recuperi el pes econòmic perdut en els darrers 20 anys".

Carmen Andrés creu que és necessari que el PSC faci "autocrítica" i es compromet a "renunciar als tacticismes". Andrés ha recalcat en campanya la necessitat d'ocupació, sobre tot com a repte per a les dones.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento