Denuncien fals assetjament per canviar d’escola els fills

  • Afecta al 15% de les peticions de trasllat, segons una de les entitats que recull les denúncies dels pares.
  • Educació diu que cada cas s’analitza amb lupa.
  • El 2,9% dels alumnes recorre sempre a la violència per a solucionar els problemes.

L’Associació contra l’Assetjament Escolar (ACAE) denuncia que hi ha pares que denuncien violència contra els seus fills per tenir més fàcil canviar-los de centre.

Segons aquesta entitat, un 15% de les sol·licituds de trasllat justificades per aquest motiu són falses: s’inventen o exageren casos d’assetjament.

No hi ha estadístiques oficials, però la xifra de bullying fals podria elevar-se a 2.890 alumnes només als centres de Secundària a Catalunya.

Un 5% és agredit

El Síndic de Greuges , Rafael Ribó, en un informe publicat el desembre, va xifrar en un 5% (385.350 joves) el nombre d’alumnes del cicle de Secundària que pateixen amb certa freqüència algun tipus d’agressió dels seus companys. Ribó ja va demanar més recursos per prevenir conflictes i per formar professionals.

Durant el primer trimestre d’aquest curs, i segons xifres facilitades per la Generalitat, van ser 5.819 els trasllats concedits a Catalunya. La quantitat, en aquest cas, es refereix als ensenyaments de caràcter obligatori i la majoria d’ells s’explica pel canvi de domicili dels pares.

Trampa "vergonyosa"

D’aquesta manera, segons la presidenta de l’Associació contra l’Assetjament Escolar, Encarnació García, serien falsos un 15% dels canvis de centre fets, en els quals el factor de l’assetjament va ser el principal motiu tingut en compte per permetre’n la modificació.

Els pares de víctimes reals d’assetjament escolar qualifiquen de "vergonyosa" aquesta trampa.

Triple comprovació

Fonts del Departament d’Educació afirmen que intentar fer la trampa no implica que s’acabi aconseguint el canvi de centre educatiu. Perquè un cas de bullying derivi en un trasllat de centre requereix la constància del centre, un informe d’inspecció i el dictamen de la unitat de suport per la convivència escolar.

El psicòleg i director de SOS Bullying ANPE-Catalunya, Ferran Barri, avalua també en un 15% els casos d’assetjament denunciats pels pares i que no ho són en realitat. Tot i això, considera que la xifra de trasllats fraudulents calculada per l’ACAE «pot ser massa elevada».

Nou decret d’admissió d’alumnes

El decret d’admissió que ultima el Departament d’Educació preveu el trasllat de centre com una de les solucions contra l’assetjament escolar.

La legislació no implica que sigui sempre l’agredit qui hagi de canviar de centre. Deixa la porta oberta a que sigui l’agressor, com demanen els sindicats, per evitar que l’alumne hagi de patir una doble estigmatització: primer insults o colps, i després, canvi d’escola.

La disposició addicional cinquena parla d’"escolarització immediata de l’alumnat que es vegi afectat per violència de gènere o assetjament escolar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento