300.000 pisos incompleixen la Llei a Catalunya en no tenir la certificació energètica obligatòria

  • Es calcula que només un 40% dels propietaris han demanat el certificat.
  • Els propietaris dels habitatges s'exposen a multes de fins a 6.000 euros.
  • L'Institut Català de l'Energia té registrades 115.500 sol·licituds.
Pisos en lloguer.
Pisos en lloguer.
ARXIU
Pisos en lloguer.

Almenys uns 300.000 pisos de Catalunya que s'ofereixen per al lloguer o la compra-venda no tenen el certificat d'eficiència energètica. Aquest requisit és obligatori des del juny i especifica l'estat d'aïllaments, calderes i finestres. Però només hi ha registrades 115.500 sol·licituds i les empreses que els faciliten calculen que quatre de cada 10 no demanen aquest document.

Les multes, que poden arribar als 6.000 euros, no han servit per espantar els propietaris que posen a la venda o al lloguer els seus pisos. A tot Catalunya s'ofereixen actualment més de 505.800 habitatges, atenent a les dades de portals immobiliaris com Idealista, Fotocasa i Segundamano. En canvi, l'Institut Català d'Energia, l'ens públic que controla el registre de certificats, té comptabilitzades un total de 115.558 sol·licituds a tot Catalunya.

A falta de xifres oficials, Certicalia, empresa dedicada a expedir i tramitar aquests certificats, calcula que només un 40% dels propietaris passen per aquest tràmit obligatori. O el que és el mateix, un 60% no compleix amb la normativa, d'abast europeu, cosa que eleva a més de 300.000 els pisos oferts que incompleixen els requisits legals.

Els portals immobiliaris ofereixen la possibilitat d'assenyalar la certificació energètica a les seves ofertes, però és fàcil comprovar com en la majoria dels casos no hi apareix aquest aspecte o es limiten a posar que és «en tràmit». Els propietaris s'exposen a sancions d'entre 1.001 i 6.000 euros per promoure un habitatge que no disposa del certificat d'eficiència energètica.

Per desconeixement

Segons apuntaven fonts de Certicalia, en la majoria dels casos es deu a un desconeixement per part del propietari. En d'altres, hi ha la creença que s'ha d'expedir el certificat un cop s'ha formalitzat el lloguer o la compra, però no és així.

A banda d'això, constaten que no s'han imposat sancions als qui incompleixen la normativa. A Catalunya, la major part de certificacions sol·licitades corresponen a habitatges posats al lloguer: són 67.800, el 58,7% del total. La compra-venda suposa el 39,8%, i sumen prop de 46.000 habitatges, segons l'Institut Català d'Energia.

La Directiva europea que regula l'eficiència energètica data del 2002, però a Espanya no es va començar legislar per a habitatges en lloguer i a la venda fins l'abril del 2013 i no es va començar a aplicar fins al juny, amb la qual cosa és l'Estat europeu que ha trigat més en aplicar-lo.

A Madrid es calcula que unes 250.000 cases, que estan a la venda o en lloguer, incompleixen, també, la normativa. Són entre el 70 i el 75% del total.

El 39% té un alt consum

El 39% de les certificacions de qualitat energètica dels immobles catalans tenen una qualificació F (13,2%) i G (26%), que estan per sota de la mitjana i suposen un consum més elevat de l’establert per Europa.

La majoria, però, estan en la categoria E (44,72%), dins del consum moderat. També està a la mitjana la D (11,4%). Les millors certificacions (A, B i C) concentren només el 4,64%, segons dades de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento