Els videojocs despunten com a opció de formació i de feina

  • Emprenedors i empreses del sector s'aglutinen a Barcelona Activa.
  • Existeixen cursos de postgrau i de màster a universitats catalanes.
  • Aquesta indústria s'està professionalitzant en els darrers anys.

La indústria del videojoc i la simulació viu un gran estat de forma. El sector ofereix perspectives de formació, laborals i també de negoci sense sortir de Barcelona. De fet, un bon grapat d'emprenedors i d'empreses de l'entorn de Barcelona Activa desenvolupen videojocs amb èxit creixent.

Al Parc Tecnològic de Barcelona Nord en trobem un exemple, amb Edenic Games, una companyia que va iniciar-se l'any 2008 en la creació de videojocs com ara el TopRacers F1 Manager. El 2011 també es van estrenar en els jocs per a telèfons mòbils.

A l'Almogàvers Business Factory –una incubadora per a empreses de nova creació en el camp de la innovació–   s'emplaça una altra empresa  del sector: A Crowd of Monsters. En el marc de  la darrera fira sectorial Gamelab, que té Barcelona com a seu d'operacions, van presentar en públic el seu projecte empresarial. El proper 27 de novembre, aquest jove equip capitanejat pel director d'art Dani Candil optarà a rebre un dels premis alternatius internacionals HoPlay que també es lliuren a Barcelona.

El perfil de programador i dissenyador de videojocs

El lloc web de Barcelona Treball aporta pistes per poder accedir a oportunitats professionals. Per una banda, el perfil de dissenyador de videojocs i, per l'altra el de programador. En tots dos camps s'estan integrant cada cop més dones.

Barcelona Treball descriu l'ocupació de dissenyador de videojocs en una completa fitxa. Poden accedir-hi llicenciats i graduats en Belles Arts, Comunicació Audiovisual, Informàtica, Electrònica, Arts i Humanitats, Ciències Socials i Jurídiques i Arquitectura. El dissenyador és el professional que s'encarrega de la definició i desenvolupament dels continguts audiovisuals d'un videojoc, les interfícies d'usuari i el mapa dels nivells de joc i les seves relacions i dependències.

Els programadors de videojocs s'hi poden dedicar des de les branques d'Enginyeria Superior Informàtica, Enginyeria Superior Electrònica i els Graus en Enginyeria i Arquitectura. És molt necessari un nivell d'anglès avançat i el coneixement de programes relacionats amb la manipulació de la imatge i el so.

El programador és el tecnòleg que crea el codi del videojoc i genera elements com la tecnologia, multimèdia 2D i 3D, simulació de comportaments intel·ligents i multijoc en xarxa.

La consultora PriceWaterHouseCoopers estima que el mercat mundial del videojoc creixerà en 30.000 milions de dòlars en el període comprès entre 2004 i enguany, assolint els 70.000 milions de dòlars a finals del 2013.

No es compta amb xifres exactes a nivell europeu, però sí que l'Entertainment Software Industry (ESA) calcula que el total de llocs de treball per cobrir la demanda de la indústria del videojoc als Estats Units supera a tot el món els 120.000 treballadors (32.000 d'ells es troben als Estats Units).

Cursos universitaris de postgrau i de màster

En els darrers anys s'han començat a impartir cursos específics de postgrau en creació i disseny de videojocs i cursos de disseny d'interfícies, multimèdia, cursos de modelatge digital en 3D i cursos d'animació. S'està trencant la creença que la indústria del videojoc és una vocació per a homes joves que ho veuen com una feina fins que aconsegueixen una altra ocupació «de debò».

L'IdEc de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) oferirà un màster en creació de videojocs que s'iniciarà l'octubre del 2014 i finalitzarà el novembre del 2015. El Màster en Creació de Videojocs és un referent per al sector a nivell nacional i internacional.

Molts dels seus alumnes han estat guardonats a certàmens tant prestigiosos com l'Independent Games Festival, l'ArtFutura, el Creanimax o el Three Headed Monkey Awards. El programa d'estudis està creat per programadors experts i per directors artístics. El màster es realitza al Campus de la Comunicació del Poblenou i té un preu de 7.500 euros.

L'Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) adscrita a la Universitat de Barcelona (UB) té en el seu programa d'estudis un grau especialitzat en continguts digitals interactius. Aquests estudis es poden aplicar als sectors d'aplicacions mòbils, game design, videojocs, guions no linials, animació 2D i 3D, jocs de realitat alternativa, publicitat, arts digitals o desenvolupadors de solucions de simulació en els àmbits de la salut, la seguretat, el turisme, la construcció o la enginyeria.

Són quatre anys acadèmics amb 240 crèdits desglossats en 8 semestres. Els psicòlegs i els creadors de videojocs saben que els jocs més addictius són els que activen la zona reptil del cervell, la més primitiva, i un mecanisme de recompensa bàsica que tenen tots els animals superiors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento