La meitat dels aturats que reben alguna prestació només cobren 426 euros al mes

  • El 2008, només el 25% dels aturats cobraven la renda mínima d'inserció.
  • La UGT reclama un pla de xoc per millorar l'ocupació i recuperar els recursos de polítiques actives que es van reduir un 57% l'any passat.
  • La taxa de cobertura ha passat del 77,11% al 63,40% en cinc anys.
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
ACN
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

L'estudi de la UGT Evolució de les prestacions per desocupació 2008-2013 afirma que el fort impacte de l'atur de llarga durada, que a Catalunya ja suposa el 58% dels aturats, ha fet que la majoria dels desocupats hagi exhaurit la prestació contributiva i per contra els que cobren el subsidi i la renda mínima vagi guanyant terreny amb 426 euros al mes.

Al maig del 2008, 176.653 persones sense feina eren beneficiàries de la prestació contributiva que li pertocava pels anys cotitzats, una xifra que va augmentar un 19,89% fins a les 211.424 persones al maig del 2013. L'increment ha estat molt més significatiu en el subsidi per desocupació, incloent la renda activa d'inserció, que ha passat de 59.025 persones a 195.735, amb un increment del 236,61%.

Aquest creixement desproporcional entre les prestacions contributives i els perceptors d'un subsidi, ha provocat que en aquest moment, el 48,07% de les persones que reben alguna prestació de l'atur cobrin només 426 euros al mes, quan l'any 2008 aquest col·lectiu només representava el 25% del total dels aturats que percebien alguna prestació d'atur.

''Gent en fora de joc''

El nombre de persones sense feina s'ha incrementat un 110% des de maig de 2010, mentre que les persones beneficiàries per alguna prestació ha crescut per sota, un 72,98% i les persones que no cobren prestacions ha augmentat en un 236,35%. La taxa de cobertura a Catalunya el maig del 2008 era del 77,11% mentre que el darrer mes de maig només arribava al 63,40%, 13,71 punts percentuals per sota.

Laura Pelay, secretària d'Estat de Benestar i Treball de la UGT, ha presentant l'estudi i ha assenyalat que el fet que cada cop hi hagi més gent que o bé només cobra un subsidi o que perd els drets de prestació està suposant una ''fractura social'' que està deixant en ''fora de joc'' a molta gent que tot i les circumstàncies de no trobar feina perd tots els seus drets de prestació. Pelay ha afegit que ara per ara només uns ''privilegiats'' són els que encara tenen dret a la prestació.

Per aquesta dirigent sindical de la UGT, el fet que el govern espanyol hagués decidit retallar un 57% els recursos destinats a polítiques actives per ajudar als aturats a formar-se i trobar una nova feina és un acte de ''deslleialtat institucional''. Pelay ha afegit que no pot ser que en el punt àlgid dels nivells de desocupació, es faci aquest acte de deslleialtat institucional quan per una altra banda es destinen més de 40.000 milions per rescatar els bancs.

Pla de xoc

Laura Pelay ha demanat que els governs espanyol i català posin en marxa un pla de xoc per millorar l'ocupació, especialment de la gent afectada per l'atur de llarga durada. El pla hauria d'incloure el disseny i desenvolupament d'actuacions ocupacionals que combinin formació la contractació a persones en atur de llarga durada amb l'objectiu de fer-les entrar de nou en contacte amb el mercat de treball i recuperar les seves habilitats laborals.

UGT també demana incentius fiscals per a les empreses que contractin a persones afectades per l'atur de llarga durada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento