Prop de 75.000 treballadors han perdut la cobertura del seu conveni laboral en caducar

  • Aquest dilluns han expirat els pactes laborals i el Govern obre ara un període extra de 30 dies per arribar a un acord.
  • Els sectors més afectats són el del transport de mercaderies per carretera i logística de Barcelona i el dels centres concertats de la XHUP.
  • Un 3% dels sectors i un 4,7% dels treballadors ha resultat afectats per la ultraactivitat.
Dos camions circulant per una carretera catalana.
Dos camions circulant per una carretera catalana.
Xavier Pi/ACN
Dos camions circulant per una carretera catalana.

El conveni laboral de gairebé 75.000 treballadors catalans ha expirat, amb la qual cosa, un cop finalitzat el temps de pròrroga, han perdut aquesta cobertura. Corresponen a 14 convenis sectorials, entre els quals en destaquen el de transport de mercaderies per carretera i logística de Barcelona i el dels centres concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP).

Els convenis han caducat després d'un any de pròrroga per intentar tancar la negociació d'un nou pacte laboral i això afecta a 74.475 treballadors de Catalunya. Són un total de 14 convenis sectorials que han perdut vigència. En no existir aquest document, es passarà a tenir com a referent l'Estatut dels treballadors.

A Catalunya s'ha arribat a un acord entre patronal, sindicats i Govern, que dóna un temps extra de 30 dies per negociar amb la mediació de l'autoritat laboral. En cas que no hi hagi un acord, la resolució quedaria en mans del Tribunal Laboral de Catalunya.

Però aquestes converses són optatives i, segons alerten els representants dels treballadors, d'aquí al desembre una vintena de convenis perdran la validesa.

Els sectors més perjudicats

Entre els convenis que ha perdut la seva vigència en destaquen el de transport de mercaderies per carretera i logística de Barcelona, que afecta uns 33.000 treballadors, i el dels centres de la XHUP, que ateny 50.000 empleats més.

Catalunya comptava amb 297 convenis de sector amb data primer de juny, i això vol dir que la ultraactivitat ha afectat a un 3% dels sectors i a un 4,7% dels treballadors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento