Els barcelonins ja veuen la política com un dels principals problemes de la ciutat

  • És al mateix nivell que les dificultats econòmiques i la inseguretat, només superada per l'atur.
  • Només un líder municipal aprova: Xavier Trias, amb un cinc sobre deu.
  • El vot en blanc arriba al 3,6% i l'abstenció assoliria el 18,6%.
Una imatge de l'hemicicle de l'Ajuntament de Barcelona.
Una imatge de l'hemicicle de l'Ajuntament de Barcelona.
Paula Mateu/ACN
Una imatge de l'hemicicle de l'Ajuntament de Barcelona.

La desconfiança i el malestar envers la política i els polítics ha anat en augment i ja és un dels principals problemes per als barcelonins. Només un polític municipal rep l'aprovat (l'alcalde Trias) i hi ha candidats que són desconeguts per set de cada deu persones (Gomà i Martí). El vot en blanc obtindria una representació equivalent a la del PP i Ciutadans junts (3,6%) i cada cop són més els enquestats que diuen que no anirien a les urnes (18,6%).

Des de fa dos anys, la crítica a la política no ha parat de créixer i actualment ja suposa un dels principals problemes per al 9,6% dels barcelonins. Al juny de 2009 la corrupció, la mala praxis o l'allunyament dels polítics de la societat era esmentat només pel 2,6% dels ciutadans, set punts menys que al Baròmetre Semestral del juny, fet públic aquest dilluns.

Els anomenats «aspectes polítics» se situen ja quasi al mateix nivell que la inseguretat (10,3%) o els problemes econòmics (10,9%) en el rànquing de dificultats esmentades pels barcelonins.

La política no passa pel seu millor moment i ho demostra el fet que el 18,6% dels electors no aniria a votar si es convoquessin eleccions a Barcelona. També és significatiu que el vot en blanc (que se suma al nul) arribi al 3,6%, cosa que, si es tractés d'un partit polític, li garantiria l'entrada a l'hemicicle.

Simptomàticament, cap dels candidats municipals no aprova, tret de l'alcalde, Xavier Trias, que obté un 5,1 sobre 10 de puntuació. Jordi Portabella (4,9), Ricard Gomà (4,5), Jordi Martí (4,2) i Alberto Fernández Díaz (3,3), no arriben al cinc.

El grau de coneixement dels líders dels grups municipals arriba a extrems molt baixos. A Ricard Gomà i Jordi Martí només els coneixen tres de cada deu ciutadans. Per contra, els veterans Portabella i Fernández Díaz són coneguts per més del 70%.

CiU tornaria a guanyar

CiU tornaria a guanyar a Barcelona si se celebressin eleccions, segons el Baròmetre, i rebria el 18% dels vots, quatre punts més que al desembre passat.

ERC seria la segona força, amb el 10% dels sufragis, ICV seria la tercera (6,6%) i el PSC confirmaria la davallada fins la quarta posició (6,1%). El PP tindria el 2,1% dels vots, set punts per sota del 9% obtingut a les darreres eleccions. Ciutadans podria obtenir representació (1,5%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento