El temporal dificulta la circulació viària i ferroviària a Catalunya

  • Rodalies acumula fins a 20 minuts de retard pels efectes del temporal de mar.
  • Hi ha carreteres tallades per inundacions, despreniments, esllavissades i neu.
  • El rius Ter i Fluvià poden desbordar-se i el cabal de l'Onyar és superior a l'habitual.
  • Diverses persones són evacuades per esfondraments en els seus habitatges.
El temporal de mar amenaça la línia 1 de Rodalies, al seu pas per Mataró.
El temporal de mar amenaça la línia 1 de Rodalies, al seu pas per Mataró.
JORDI PUJOLAR / ACN
El temporal de mar amenaça la línia 1 de Rodalies, al seu pas per Mataró.

La intensa pluja està provocant moltes afectacions, especialment en la circulació viària i ferroviària. És per aquest motiu que la Direcció General de Protecció Civil manté activada l'alerta del Pla per inundacions (Inuncat) per bé que les precipitacions s'aniran reduint a mesura que avanci el dia i es concentrarà al nord-est de Catalunya.

L'episodi de de mala mar que afecta la meitat nord del litoral –des del Baix Llobregat cap al nord- provoca onades de fins a quatre metres a l'Empordà. El temporal marítim obliga a circular per via única en un tram de la R1 (Molins de Rei-Maçanet-Massanes), entre Vilassar i Mataró, que discorre paral·lela a la costa. Això provoca retards de fins a 30 minuts en els dos sentits. Les condicions climatològiques i incidències en les estacions també han afectat altres línies com la R12, la R2 Sud, la R4 o la R15 al llarg del matí.

Igualment, es demana extremar la precaució a les platges, passejos marítims i no apropar-se a espigons i bocanes, doncs poden resultar perilloses. De fet, la Guàrdia Urbana ha vetat l'accés a les platges, els espigons i aquells indrets on trenquen les ones i l'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla bàsic municipal per onades en fase d'alerta, doncs poden superar els 2,5 metres. El Parc Fluvial del Besós també ha activat en alerta el seu Pla d'emergències.

També s'insta als conductors a extremar les precaucions al volant, reduint la velocitat i augmentant la distància de seguretat, especialment en vies congestionades com els accessos a Barcelona, on aquest matí s'han registrat llargues cues.

A més, diverses carreteres estan tallades per inundacions i grans bassals, com la BV-2112 a Sant Pere de Ribes o un carril de la C-31 al seu pas per Tarragona en sentit Salou. De fet, Protecció Civil demana que s'evitin guals i apropar-se a les lleres a un bon grapat de municipis com Bescanó, Torroella de Montgrí, Camprodon, Gurb o Sant Quirze de Besora.

D'altres vies estan tallades arran de despreniments i esllavissades, com la N-269 a Vallfogona de Ripollès i  la C-25 a Sant Hilari Sacalm, on només hi ha un carril obert en sentit Girona. La neu també talla la BV-4024 a Guardiola de Berguedà i calen cadenes per accedir al Port de la Bonaigua des de Salardú.

Crescuda de l'Onyar, el Ter i el Fluvià

El cabal del riu Onyar, que creua Girona, es mantindrà per sobre del què és habitual durant les properes hores. El mateix s'espera que passi amb el Fluvià i el Ter, especialment a partir d'Anglès, on aquest últim conflueix amb la Riera d'Osor, que també presenta un cabdal superior. Protecció Civil creu que hi ha cert risc de desbordaments puntuals al Fluvià i el Ter.

Precisament aquest dimecres, Protecció Civil ha llançat un nou sistema que enviarà missatges push -que s'obren automàticament a la pantalla dels ciutadans que tenen telèfons intel·ligents- en cas d'emergència. Per ara, unes 10.000 persones han acceptat rebre les notificacions, que poden filtrar per territori o geolocalització.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que pretenen "utilitzar allò que està a l'abast de molta gent del país, gairebé la meitat dels ciutadans tenen un telèfon mòbil intel·ligent, per fer arribar els avisos de Protecció Civil". El nou sistema aprofita "la tecnologia i la posa al servei de la prevenció", ha destacat.

Esvorancs i edificis esfondrats

Fins a les 8.30 del matí, el telèfon d'emergències 112 ha atès un total de 350 trucades, un terç de les quals per afectacions de trànsit. Tivissa és el municipi des d'on s'han rebut més trucades (24), seguit de Barcelona (15).

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut des de la mitjanit 80 avisos per retirar arbres mig tombats i obstacles de les calçades i revisar façanes amb elements malmesos pel vent i la humitat, com un tros del mur que hi ha al costat de la muralla de Tarragona i que ha caigut per la pluja.

També han participat en el rescat de quatre persones que han resultat il·leses quan s'ha esfondrat part de l'edifici del casc antic de Martorell on vivien. Onze persones han hagut de marxat de casa seva, al barri de Vilapicina i Torre Llobeta, al districte de Nou Barris de Barcelona, quan s'ha ensorrat part del terrat.

Després de revisar l'estructura de la finca -situada al número 81 del carrer Escòcia- i apuntalar l'habitatge afectat, els els Bombers de Barcelona i responsables dels Serveis Tècnics del districte han detectat que hi ha bigues en mal estat i han encarregar una anàlisi tècnica exhaustiva per determinar el grau de solidesa i decidir si es pot rehabilitar o no.

Els veïns dels 16 domicilis i els dos locals han estat desallotjats per precaució -sis d'ells ja van ser tancats dimarts- i l'Ajuntament ha activat els serveis d'urgència i emergència social per tal d'oferir allotjament a les persones que ho requereixin.

Els Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana s'han mobilitzat aquesta nit després que aparegués un forat de sis metres de llarg a la calçada davant del número 44 del carrer Lilà, al barri del Rectoret del districte de Sarrià-Sant Gervasi. La finca ha quedat parcialment soterrada i una habitació ha cedit sense causar ferits. L'autobús 128 s'ha vist obligat a realitzar un recorregut alternatiu.

A primera hora del matí hi havia 2.380 abonats sense llum. D'aquests, 800 viuen a Sant Feliu de Pallerols; 900, a les Planes d'Hostoles; 530, a Arnes i 150, a Salou. La gran majoria han recuperat el servei al migdia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento