Les primeres noves taxes ja afecten a les butxaques

  • Interior ja cobra pels serveis del Mossos en actes esportius.
  • Els advocats alerten que nomès les persones amb recursos podran pagar les de Justícia.
Dos mossos caminan por el barrio del Raval, en Barcelona.
Dos mossos caminan por el barrio del Raval, en Barcelona.
EFE
Dos mossos caminan por el barrio del Raval, en Barcelona.

Les noves taxes ja obliguen a gratar-se la butxaca, com en el cas de les policials per a actes esportius, i d’altres d’imminents ja aixequen recels. Tant és així que els advocats catalans asseguren que les noves taxes judicials poden dificultar l’accés universal a la Justícia quan l’1 de maig es comencin a cobrar entre 60 i 120 euros per tràmit, tot i que els qui tinguin dret a un lletrat d’ofici no l’hauran de pagar.

"El 38% de les sentències de primera instància són revocades per les audiències provincials", va afirmar aquest dijous el vicepresident del Consell de Col·legis d’Advocats (CICAC) i degà de Barcelona, Pedro Yúfera, qui tem que la justícia acabi no sent igual per a tothom. "Si cal pagar 800 euros, al final tindrem la justícia dels pobres i la dels rics", va vaticinar.

El president de la Comissió del Torn d’Ofici, Miquel Rodríguez, va explicar que ara ja no tenen dret a un advocat d’ofici els que reclamen quantitats inferiors als 2.000 euros (el mínim abans era de 900) ni els que volen presentar un recurs de cassació per quanties inferiors als 600.000 euros (150.000).

Una taxa que ja ha entrat en vigor és pels operatius dels Mossos per a proves a carreteres obertes al trànsit, un servei "absolutament imprescindible" i fins ara gratuït per les entitats sense ànim de lucre, però que comporta un sobrecost difícilment assumible donada la manca de patrocinadors i que podria comportar la desaparició de moltes competicions. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFESC) i les federacions catalanes d’atletisme, automobilisme, ciclisme, motociclisme i triatló van demanar ahir reunir-se amb el conseller d’Interior, Felip Puig.

En canvi, els clubs de futbol, inclosos el Barça i l’Espanyol, no paguen res pels serveis que presten els Mossos tant dins com fora dels estadis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento