El Rossini valencià, al Liceu

  • Primera funció de 'Il burbero di buon cuore' del compositor Vicente Martín y Soler, un dels preferits d'Amadeus Mozart.
'Il burbero de buon cuore', al Liceu.
'Il burbero de buon cuore', al Liceu.
Javier del Real.
'Il burbero de buon cuore', al Liceu.

El músic Jordi Savall porta la batuta a les funcions de la peça lírica que avui estrena el Liceu, Il burbero di buon cuore, del compositor valencià Vicente Martín y Soler. Aquest músic llevantí va arribar a enlluernar el mateix Mozart. Tot i que Savall parla d’ell, més aviat, com del "Rossini espanyol".

Per donar bona mostra de la bona relació existent entre ambdos creadors, el Liceu alterna les representacions d’Il burbero... amb Le nozze di Fígaro de Mozart, durant les properes setmanes de programació operística. Lorenzo Da Ponte va escriure el llibret d’ambdues peces, que es van estrenar amb només quatre mesos de diferència.

La filla de Peter Brook

Carlos Chausson, Véronique Gens, Elena de la Merced, David Alegret, Marco Vinco i Josep Miquel Ramon encapçalen el repartiment d’Il burbero..., mentre que Le nozze di Fígaro la representen Christophe Rousset a la direcció musical i Joan Martín-Royo, Maite Alberola, Ainhoa Garmendia, Borja Quiza i Maite Beaumont.

Savall ja va dirigir a la dècada dels noranta una obra del valencià, Una cosa rara. El cantant líric saragossà Carlos Chausson (baríton) va ser fa un parell d’anys també el protagonista de l’estrena d’Il burbero... al Teatro Real de Madrid.

De l’escenografia de l’estrena d’aquest divendres n’és responsable Irina Brook, filla del prestigiós director teatral Peter Brook. L’escenògrafa trasllada l’acció a l’actualitat. Per a Savall, aquesta obra de teatre originariament estrenada a París esdevé una història totalment actual, amb personatges d’avui en dia. Podria ser gairebé una pel·lícula del cineasta neoyorquí Woody Allen, centrada en qualsevol família del nostre temps.

‘Le nozze di Figaro’

Le nozze de Figaro torna al Liceu demà dissabte amb la reposició de la divertida producció estrenada al teatre de la Rambla el 2008. Un repartiment de joves cantants dóna vida a aquest espectacle de caràcter prerevolucionari que es planteja com una sàtira social entorn la recerca de la felicitat. La necessitat d’amor dels protagonistes es materialitza en forma de desig sexual o d’amor romàntic, o bé en forma d’afecte familiar. Però l’amenaça de la traïció sempre està present. Dirigeix Lluís Pasqual amb escenografia de Paco Azorín.

*La Rambla, 51. Aquest divendres estrena a partir de les 20.00 hores. De 9,50 a 194 euros. Més informació: www.liceubarcelona.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento