Comunitat Valenciana

Premi Jaume I d'Economia creu que la decisió del Suprem sobre les hipoteques és "el millor que podia passar"

  • El premi Rei Jaume I en Economia, el catedràtic Xavier Freixas, veu "perfecta" la decisió del Ple del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem sobre que han de ser els clients, i no els bancs, els qui assumisquen finalment el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats. "És el millor que podia passar", ha subratllat per a considerar que "les regles del joc estan ací i canviar-les durant el partit és ineficient".

Freixas s'ha pronunciat en aquests termes davant els mitjans de comunicació, després de rebre el Premi Jaume I aquest dimecres en una cerimònia en la Llotja de València que ha comptat amb l'assistència del rei Felip VI; el Ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque i el president de la Generalitat, Ximo Puig, entre altres autoritats.

Preguntat per la decisió del Suprem, ha considerat que és "el millor que podia passar" el que "es reconega que quan una persona firma un contracte, és la seua responsabilitat llegir-ho". "No podem intentar reparar l'absència de formació financera amb un paternalisme a posteriori que vé a reparar diferències entre rics i pobres", ha afirmat.

Al seu juí, "les regles del joc estan ací i canviar-les durant el partit és el més ineficient que pot passar". "Açò ha creat una incertesa jurídica, cert, i és problemàtic, però ací és una qüestió de com s'han pres les decisions jurídica de forma tan precipitada", ha puntualitzat.

Insistit per l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, que l'Executiu aprovarà aquest dijous un reial decret llei de reforma de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats perquè els bancs siguen els qui finalment paguen aquest impost en les hipoteques, ha considerat que és "indiferent".

"De la mateixa manera que l'IVA ho paga l'empresa, però ens ho repercuteix, va a passar exactament el mateix amb aquest tipus d'impost. Els bancs van a repercutir-ho i hi haurà unes condicions d'obertura que van a correspondre al cost de l'impost en qüestió, amb la qual cosa l'un i l'altre des del punt de vista econòmic és equivalent", ha explicat. En canvi, ha postil·lat "la incertesa té un cost".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento