Del Seat 600 a l'energia verda

  • La Zona Franca estrena la planta de biomassa allà on abans es fabricaven cotxes.
  • Genera electricitat a partir del tractament de les restes forestals i dels jardins.
La planta de biomassa.
La planta de biomassa.
R. Garrido / ACN
La planta de biomassa.

La Central de Biomassa de la Zona Franca de Barcelona, la primera fase de la futura central de generació d’energies, es va posar en marxa aquest dilluns per donar servei a una xarxa de distribució de fred i calor, a la vegada que produirà 16.000 MW (megawatts) l’any.

La nova planta, als terrenys de l’antiga central tèrmica de Seat, convertirà en energies renovables les restes forestals i de jardineria de Barcelona i L’Hospitalet. De fet, té previst el tractament de 28.600 tones l’any de recursos procedents d’àres verdes. Entre 10.000 i 14.000 tones procediran de la poda d’arbres i la resta vindrà de l’aprofitament de residus forestals.

La nova planta de biomassa ofereix un balanç neutre d’emissions de CO2 i, més endavant, una vegada es connecti la central a la xarxa de calor i fred, produirà aigua calenta reduint la seva producció elèctrica en funció de la demanda de calor. Segons la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, l’energia generada per 3 kg de biomassa equival a 1 litre de gasolina.

Quan la central estigui acabada permetrà estalviar l’1% del consum elèctric de la ciutat de Barcelona. A ple rendiment, permetrà reduir cada any el consum d’energies fòssils en 67.000 MW/h, l’equivalent al consum d’una ciutat de 60.000 habitants. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va destacar que "on abans es feien 600, estem construint un gran motor econòmic". Per a l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, és un "exemple de treball i col·laboració institucional".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento