La connexió entre Cézanne i els cubistes

El Museu Picasso recupera la figura de l’artista francès Roger de la Fresnaye amb una retrospectiva.
‘Retrat de Guynemer’, oli sobre tela del 1922.
‘Retrat de Guynemer’, oli sobre tela del 1922.
Foto
‘Retrat de Guynemer’, oli sobre tela del 1922.
Roger de la Fresnaye (1885-1925) va ser un artista singular. En paraules de la comissària de la retrospectiva que li dediquen al Museu Picasso, Françoise Lucbert, «uneix, com Picasso, cubisme i tradició, dues paraules aparentment contradictòries».

Considerat com un dels «cubistes menors» als quals ara s’està reconeixent el paper històric, a l’obra de De la Fresnaye es pot observar una síntesi entre Cézanne i les concepcions cubistes.

Aquesta és la primera retrospectiva d’importància que se li dedica des dels anys cinquanta i és fruit de la col·laboració entre el Musée de Tessé de Le Mans i el Picasso de Barcelona.

L’exposició permet contemplar 43 olis, un centenar de dibuixos, nou escultures i tres plafons decoratius procedents del Metropolitan de Nova York i el Pompidou de Paris, entre altres museus.

Segons la comissària, De la Fresnaye adapta les propostes cubistes a la seva personalitat: «Continua donant prioritat al tema, fa servir el color per estructurar l’espai i donar ritme a les masses i no dubta mai a traduir les seves emocions».

* Montcada, 15-23. Avui, diss. i dium., de 10 a 20 hores. 5 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento