Una Bernarda Alba racial

  • Actua un grup de dones gitanes de l'assentament de barraques d'El Vacie, a Sevilla.
  • Són la sensació teatral en la versió del clàssic de García Lorca.
Les dones que habiten 'La casa de Bernarda Alba'.
Les dones que habiten 'La casa de Bernarda Alba'.
TEATRE LLIURE
Les dones que habiten 'La casa de Bernarda Alba'.

Aquesta versió del clàssic de Lorca La casa de Bernarda Alba no ha deixat indiferent ningú que l’ha vista. Les protagonistes no són ni Núria Espert ni Rosa Maria Sardà (les dames de l’escena que han intepretat recentment el drama de Lorca als escenaris espanyols), sinó un grup de dones gitanes d’un barri de Sevilla.

Aquesta versió ha estat aclamada a parts iguals per públic i crítica i només es pot veure a Barcelona aquest divendres i dissabte, gràcies a la invitació que el Teatre Lliure ha fet al muntatge. Les fèmines que intepreten aquest colpidor relat d’una saga femenina castrada a nivell emocional pertanyen a l’assentament de barraques més antic d’Europa, conegut com El Vacie.

La realitat del barri

Pepa Gamboa dirigeix aquestes dones, cap d’elles professional de l’actuació, totes analfabetes, però capaces de transmetre l’essència lorquiana a la perfecció.

Parlant amb les actrius, Gamboa conclou que elles no veuen amb ulls tràgics la història que explica el poeta andalús, perquè el tancament forçat dels personatges literaris arran de la mort del patriarca és una situació que es pot donar en les seves vides al barri d’El Vacie. D’aquesta manera, es reivindica una part còmica que conté el text que s’havia mantingut "invisible" fins al moment.

Aquest aplaudit treball del centre d’investigació teatral TNT va gestar-se gràcies a uns tallers amb dones de la barriada. Més de 10.000 persones han vist aquest muntatge a Sevilla i milers més en la seva gira espanyola, beneïda per la neboda del poeta, Laura García Lorca.

*Teatre Lliure. Sala Fabià Puigserver. Pg de Santa Madrona, 40-46. Divendres i dissabte a partir de les 20.30 hores. Preu de l’espectacle: 25 euros. Més informació al web www.teatrelliure.com.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento