La precampanya de les municipals a Barcelona esclata a cinc mesos dels comicis

  • Trias no descarta pactar amb el PSC i Hereu només ho faria si guanya.
  • ICV rebutja una possible sociovergència i ERC inicia contactos amb SI.
  • El PPC aspira a poder governar a Badalona.
El líder de CiU en Barcelona y actual alcalde de la Ciudad Condal, Xavier Trias.
El líder de CiU en Barcelona y actual alcalde de la Ciudad Condal, Xavier Trias.
ARCHIVO
El líder de CiU en Barcelona y actual alcalde de la Ciudad Condal, Xavier Trias.

Quan encara no s’ha estrenat el nou Govern català, els partits ja han iniciat l’ofensiva de cara als comicis municipals del maig. La llarga precampanya que ja ha començat a cinc mesos de les eleccions va tenir dimarts com a focus d‘interès els possibles pactes postelectorals. I és que tot va molt ràpid. A Barcelona, l’alcalde, Jordi Hereu, no va descartar un acord amb CiU, sempre que ell guanyi i no pugui sumar amb les forces d’esquerra. El líder convergent, Xavier Trias, el va criticar per descartar la sociovergència si el PSC perd.

"Sembla que vulgui tornar a fer un tripartit, i s’equivoca, com sempre, en els conceptes i les formes", va comentar Trias sobre el líder socialista barceloní, abans d’assegurar que "jo no tanco la porta a ningú, perquè el que busquem és l’acord". Hereu, en canvi, va deixar clar que no farà efectiva la sociovergència si perd les eleccions: "Jo no la contemplo de cap forma no sent nosaltres el partit majoritari". I és que l’alcalde considera que els propers anys caldran governs en majoria i "qui marca la capacitat de les aliances és qui mana".

El soci del PSC a Barcelona, Ricard Gomà (líder d’ICV-EUiA), va advertir als socialistes que "és incompatible la sociovergència amb un projecte de ciutat d’esquerres", ja que el programa de CiU és "de retallada social i privatitzacions sense sensibilitat ambiental". Per això, considera "un greu error que l’alcalde especuli amb un pacte amb CiU".

Si això passés, va afirmar Gomà, "ens trobaran". El president del grup municipal d’ERC, Jordi Portabella, qui fa quatre anys va decidir no entrar en el Govern municipal i deixar Hereu en minoria, va explicar que "la sociovergència és una de les propostes més poc engrescadores". Tant és així que ERC ja ha iniciat contactes amb SI i no descarta fer-ho amb la CUP.

Alberto Fernández Díaz (PPC) va recordar que el PSC i CiU "ja han pactat moltes coses importants" aquesta legislatura. I, davant els bons resultats als comicis al Parlament, la líder dels populars a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, va dir que ara aspiren a "governar" tres de les quatre capitals de província, aconseguir alcaldies importants, com la de Badalona, i ser "decisius" a les diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento