Parts a la carta amb banda sonora i menys anestèsia

  • La major maternitat de Catalunya aposta per naixements més naturals.
  • La mare decideix.
  • El pare hi podrà assistir, fins i tot, en cas d'una cesària.
L'Eric és el nadó número 100.000 que ve al món a l'Hospital Sant Joan de Déu.
L'Eric és el nadó número 100.000 que ve al món a l'Hospital Sant Joan de Déu.
B. Cazorla / ACN
L'Eric és el nadó número 100.000 que ve al món a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Parts a la carta, naturals, però segurs. És el model de naixements que impulsa des d’ara l’hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). Es persegueix que les mares decideixin com volen portar al món les seves criatures.

Amb l’experiència, els metges s’han adonat que en els parts la intervenció és excessiva i que no està demostrat que certes pràctiques hi impliquin una reducció de riscos. En conseqüència, s’optarà pel "part natural, però segur", en paraules del gerent del centre, Manuel del Castillo. "Es monitoritzarà tothom. També es posarà una via perifèrica per injectar sèrum en cas que sigui necessari", apunta.

El nou model preveu donar informació d’acollida a les dones, coordinació entre l’hospital i els centres de Primària o rebre l’acompanyament d’una persona, fins i tot, durant una cesària. L’anestèsia (peridural) es posarà quan ho demani la mare o quan sigui necessari, però no per sistema. També es podrà triar la música a escoltar.

Menys peridural

Segons dades de l’Hospital Clínic, l’anestèsia es continua posant en el 70% dels casos, quan abans n’era el 90%, tal com va explicar a 20 minutos el cap de Medicina Materno-Fetal, Eduard Gratacós. Així mateix, Sant Joan de Déu incorpora ja habitacions individuals (gairebé totes) perquè els professionals facin les cures (per exemple, les ferides del melic) davant els pares que, al seu temps, les aprendran per marxar a casa abans.

Hi ha espais perquè la dona dilati i pareixi a la mateixa sala, que estarà equipada amb un sistema sense cables per controlar l’estat del nadó, que facilitarà la mobilitat de la gestant. També podran optar a un parc natural sense risc.

El model presentat dimarts ja es desenvolupa, tot i que amb alguna diferència, en altres centres, com el Sant Pau, Can Ruti (Badalona) o Vall d’Hebron. El Pla de Naixement preveu que a la setmana 32 s’informi a la mare perquè decideixi certs aspectes relacionats amb el part. Dilluns va néixer el nadó número 100.000 al Sant Joan de Déu. És l’hospital de Catalunya que més naixements atén, uns 4.000 cada any.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento