Arriben un 33% més de nens immigrants sols i més joves

En l’últim any se n’han detectat 500. El Síndic alerta que cada cop hi ha més menors de 15 anys i critica la massificació dels centres i les expulsions.
El darrer any, segons la Generalitat, han arribat a Catalunya 500 menors immigrants sols, un 33% més que el 2004. Tot i que tenen molta mobilitat, la majoria es detecten a l’àrea de Barcelona.

Davant aquesta situació, l’Informe sobre la situació dels menors immigrants no acompanyats, que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, trametrà al Parlament de Catalunya, mostra les mancances en l’atenció a aquests infants. Ribó va demanar ahir més mesures per evitar la massificació dels centres d’acollida, va denunciar la poca predisposició de la Generalitat per tutelar aquestes situacions i va criticar la contundència dels retorns als països d’origen.

La majoria venen del Marroc, però cada vegada són més nombrosos els immigrants d’Europa de l’Est i Amèrica Llatina. Són, diu Ribó, «cada vegada més joves» i en molts casos no arriben als 15 anys, arribant a detectar-ne de 12.

Retorns irregulars

Ribó demana en l’informe que la Generalitat exerceixi «la tutela immediata» sobre aquests joves en el moment que siguin detectats. El 2005 es van tramitar uns 15 retorns o expulsions de menors, però amb un procediment irregular ja que «es desconeix la realitat familiar i no es notifica als centres d’acollida».

Per al Síndic, el principal escull per elaborar protocols d’actuació «és la manca de dades fiables», en referència al número de menors immigrants no acompanyats que hi ha ara a Catalunya.

Per al Síndic de Greuges, és molt difícil establir una xifra aproximada de menors immigrants en aquesta situació «per la seva itinerància», tot i que Ribó detecta un moviment migratori d’aquests joves cap a altres comunitats autònomes. El Síndic va posar l’exemple del País Basc.

Atenció a menors estrangers

El departament de Benestar va aportar ahir unes dades que el Síndic assegura no haver pogut obtenir de les administracions.

Urgències: Hi ha un servei d’urgències per a menors estrangers amb 98 places de dia y 240 de residencials.

Centres: S’han creat dos centres d’acollida (54 places) i un altre socioeducatiu de dia amb 24 places.

Pressupost: El Servei d’Acollida a menors immigrants té un pressupost de 12,8 milions (+14%) pel 2006.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento