Antídot contra els fanatismes

Ramon Madaula i Jordi Bosch protagonitzen una història sobre l’amistat i com la guerra la pot destruir. La tragèdia humana del nazisme puja a l’escenari.
Jordi Bosch (esq.) i Ramon Madaula interpreten les cartes que s’intercanvien dos amics a Adreça desconeguda.
Jordi Bosch (esq.) i Ramon Madaula interpreten les cartes que s’intercanvien dos amics a Adreça desconeguda.
Foto
Jordi Bosch (esq.) i Ramon Madaula interpreten les cartes que s’intercanvien dos amics a Adreça desconeguda.
El suplement literari del New York Times va qualificar Adreça desconeguda, la novel·la de què neix l’obra de teatre, com «la denúncia més rotunda del nazisme que hagi aparegut mai». Corria l’any 1939 i la seva autora, Kathrine Kressmann Taylor, es va haver d’amagar darrere d’un pseudònim perquè la història era, segons el seu editor, «massa forta per haver estat escrita per una dona».

L’acció es desenvolupa amb l’ascensió del nazisme com a teló de fons. El 1932, dos amics (Ramon Madaula i Jordi Bosch), un alemany i un jueu nord-americà, tenen una galeria d’art a San Francisco. L’alemany decideix tornar amb els seus, mentre el jueu es queda per dur el negoci comú. Comencen a escriure’s, però l’ascensió del III Reich fa que la seva correspondència passi de la complicitat dels inicis a l’horror.

L’alemany va abraçant progressivament el nazisme, fins que el distanciament dels amics es converteix en odi i la reacció del jueu serà la venjança. Reflexions sobre els mecanismes de les ideologies totalitàries i les raons d’un poble per seguir el nazisme també tenen un lloc en aquest muntatge dirigit per Fernando Bernués. Acabat d’estrenar a Reus, ara està de gira per Catalunya.

* Teatre Zorrilla. Canonge Baranera, 17 (Badalona). Diss., 21.30 hores. 14 euros.

L’autora d’un text vigent

L’autoria de la novel·la epistolar Adreça desconeguda es va voler amagar dues vegades. La primera, dient que la Kathrine Kressmann era un home i, la segona, inventant-li una biografia com a mestressa de casa. En realitat, Kressmann va ser periodista i escriptora i va viatjar per tot el món. Obres com Until that day i Diary of Florence in flood són una bona mostra de la seva activitat intel·lectual. Ara, les 19 cartes de la seva novel·la, sempre vigent, s’interpreten en català.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento