«Un bon Estatut a Catalunya ajudarà a portar la pau al País Basc»

Joan Saura, president d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV).
.
.
Foto
.
Avaluï el tripartit.

Un 8,5. S’ha aconseguit una proposta d’Estatut impossible amb el Govern de dretes, els papers de Salamanca, el reconeixement del català a Europa i hem posat en marxa mesures de transparència. L’acció de Govern s’ha vist menys perquè el propi Govern ha produït molts sorolls, alguns d’ells absolutament innecessaris.

¿Quin ha estat el soroll, el moment pitjor del tripartit?

La pressió del PP per l’entrevista de Carod amb ETA.

¿És difícil l’equilibri al Govern?

Entre els membres del Govern hi ha bon rotllo. De vegades les discrepàncies apareixen entre els partits.

¿ICV ha fet de salvador del tripartit perquè no té una altra manera de governar?

La nostra aposta és l’aliança d’aquests tres partits. No  n’elocubrem d’altres ni pensem que dintre de dos anys podem governar amb CiU.

¿PSC i ERC són tan fidels com vostès al tripartit?

Avui PSC i ERC diuen que aquest és el seu projecte.

¿I com viu aquesta cantinella d’un pacte CiU i PSC?

Excepte en situacions extraordinàries, com passa a Alemanya, és molt difícil que els dos principals partits d’un país facin govern de coalició. El PSC s’equivocaria si fes un acord amb CiU, perquè ningú no pot oblidar la diferent orientació política.

¿La cohesió està garantida fins les eleccions, encara que no s’aprovi l’Estatut?

Sincerament crec que sí. Primer perquè l’Estatut s’aprovarà. És inimaginable que no hi hagi Estatut. No podem deixar perdre un moment històric, amb el suport del 90% del Parlament, un altíssim suport social i un president espanyol que per primer cop es mostra a favor.

¿Qui pagaria la factura més alta si no hi ha Estatut?

Seria un fracàs per a Zapatero, que ha fet de l’Estatut un dels seus objectius i sap que un bon Estatut a Catalunya ajudarà a portar una solució de pau al País Basc. Amb un no a l’Estatut, què fan al País Basc? Un altre Pla Ibarretxe?

¿Correm el risc d’aprovar un Estatut de mínims?

Això passaria si les conseqüències negatives fossin per a nosaltres, però és que són per a Zapatero.

¿I un Estatut sense CiU?

Jo vull que CiU estigui a l’acord. Seria impensable anar al referèndum amb CiU i el PP demanant el no.

¿El PSOE ha estat massa tebi en els atacs contra l’Estatut i Catalunya?

El PSOE, la primera vegada que es pronuncia positivament és el 24 d’octubre. Fins llavors, quan parlava algun dirigent era per criticar-nos. Estic tranquil perquè quan s’aprovi l’Estatut –i Espanya no es trenqui ni a Catalunya hi hagi poligàmia, i fins i tot al País Basc es pugui trobar una solució de pau– el PP s’esquerdarà. Balears, València i Madrid voldran seguir el nostre camí. El principal problema de l’Estatut, més enllà de la discrepància política, és el deteriorament entre Catalunya i Espanya.

Bio

Barcelona, 1950. Vinculat a moviments veïnals i sindicals de L’Hospitalet. És conseller de Relacions Institucionals i Participació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento