Catalunya acull ocells migratoris de camí a l'Àfrica i alguns es queden

  • Les aus comencen el trajecte a terres càlides, com el Sàhara.
  • Espècies com les cigonyes ja es veuen aquí tot l'any.

Ja queda menys per a la tardor i per als primers cops de fred. En aquesta data són moltes les bandades d’ocells que, procedents del centre d’Europa, travessen Catalunya a la recerca de destinacions més càlides on passar l’hivern. Un nombrós grup de cigonyes blanques que migrava amb rumb al Sàhara han recorregut el Principat els darrers dies. Van aturar-se a fer un mos a Puigcerdà, abans de continuar el seu llarg trajecte.

"És molt normal. La zona mediterrània és una de les típiques rutes que segueixen espècies com les cigonyes, les orenetes... Algunes es queden aquí i d’altres segueixen més avall. Es van repartint", explica el cap de recerca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Joan Carles Senar. És el cas d’altres espècies com les caderneres o els lluers.

Però el seu instint biològic no sempre els porta per la mateixa ruta i els canvis s’han incrementat en els darrers anys. "La migració és dinàmica, amb canvis constants", afegeix l’expert de l’Institut Català d’Ornitologia, Raül Aymí. I apunta: "s’especula que a causa del canvi climàtic s’està produint un desajustament en la fenologia –època en què passen els ocells en la seva migració–".

A mí també considera que hi ha espècies d’ocells que, arran de fets com el canvi climàtic o les variacions en el menjar que tenen disponible (com deixalles a grans abocadors, per exemple) han canviat les seves rutines. És el cas de les cigonyes, que, fins fa un temps, "entre els mesos de l’agost i el setembre marxaven a l’Àfrica. Ara es poden trobar durant tot l’any a Catalunya", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento