Pugen les bandes juvenils i la violència caps a familiars a Barcelona

  • Més joves de Barcelona s'integren a grups dedicats a baralles i furts.
  • Hi ha més delictes informàtics i atacs a pares, avis i la parella.

El nombre de bandes juvenils violentes s’ha incrementat a l’àrea de Barcelona i s’ha detectat un augment dels nois i noies autòctons, magrebins i de països de l’Est que s’integren en aquests grups. És per aquest motiu que "ja no es pot considerar un fenomen lligat a la immigració llatinoamericana", segons va advertir el fiscal de menors de Barcelona, Juanjo Márquez.

El toc d’atenció a la societat és clar: preocupa la "intolerància" i la "falta de respecte al proïsme i l’autoritat" dels joves, cosa que es tradueix en "delictes de violència i intimidació gratuïta", que "no baixen". Hi ha una dada positiva, però que no ha de fer perdre de vista la magnitud del problema: en termes generals, les diligències obertes per delictes perpetrats per menors a la província de Barcelona s’han reduït un 10% entre el 2008 i el 2009, però les xifres dels últims nou anys demostren que la delinqüència continua "estable".

Tant és així que amoïna, especialment, les lesions per baralles i els robatoris i furts, sobretot, de motocicletes. També s’ha constatat un augment progressiu dels delictes informàtics entre els menors, com les injúries i les accions contra la integritat moral duts a terme a través d’Internet o, fins i tot, les estafes. L’assetjament escolar no està pujant, en bona part perquè "el Departament d’Educació actua abans que els conflictes arribin als tribunals".

Entre les pitjors actuacions atribuïdes als delinqüents juvenils a Barcelona, en sobresurt el lleuger increment detectat en la violència en l’àmbit domèstic, que no només afecta les parelles sentimentals (ja en l’adolescència hi ha maltractaments), sinó també quan actuen contra els seus propis pares i els avis.

Preocupa també l’augment de menors en risc, atès que el 2008 es van fer 151 diligències i el 2009, 377. S’hi inclouen els nens i adolescents explotats sexualment o els que han patit altres tipus de maltractaments. "La fiscalia ha detectat un menor en situació de risc al dia", segons Márquez, per l’esforç que es fa per "evitar casos com el de la nena Alba".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento