1590. El Tibet: primer mapa

El primer mapa del Tibet i l’Himàlaia, i la primera descripció geogràfica detallada del sostre del món foren realitzades per Antoni de Montserrat. Nascut a Vic, esdevindria, després d’estudiar molt (a la universitat de Coïmbra, per exemple), membre de la Companyia de Jesús, amb seu a Roma, i, d’ençà 1581, ambaixador del rei de Portugal a l’Imperi mogol de la Índia.
Montserrat treballaria, com Cristòfol Colom cent anys abans, pel compte de la Corona portuguesa. Acompanyant l’emperador de l’Índia, formà part d’una expedició militar que, des de Agra, s’enfilà fins a l’Afganistan i el Tibet. Pel camí, anava prenent notes precises del que anava coneixent i  va escriure diversos textos (en llatí, i en portuguès).

Confegí, com a mínim, un mapa de les terres situades entre l’Oceà Índic i el Tibet: el primer, i la única representació cartogràfica del Tibet, durant els següents 250 anys. Malauradament, ni els 140 fulls manuscrits ni el mapa foren impresos en el seu moment. Descoberts en un arxiu de Calcuta foren publicats, per primera vegada, el 1914. La primera traducció anglesa aparegué també a Calcuta el 1921, i la segona, a Londres el 1922.

Vuitanta anys després s’ha publicat la traducció catalana (la llengua en que el text fou pensat quatre segles abans). El mapa és de dimensions molts petites (18 x 11 cm) i conté mes de 200 topònims (rius, llacs, muntanyes, regions). Com l’Atlas Català (1375) de Jaume Ribes, és una fita de la cartografia mundial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento