Barcelona busca la forma de regular el vel integral

  • Tomben una moció que proposava la prohibició del burca i el nicab.
  • L'Ajuntament encarrega un informe jurídic.
  • S'obre un debat per assolir consens polític.

El debat sobre l’ús del vel integral ha arribat a Barcelona. Tot i que les dones que usen burca i nicab a la ciutat es compten amb els dits de la mà, l’Ajuntament ha demanat un informe jurídic per buscar la forma de regular l’ús d’aquestes peces de roba que oculten el rostre d’algunes immigrades musulmanes.

Mentrestant, el consistori va rebutjar dimarts una moció presentada pel Partit Popular que proposava la prohibició del burca i el nicab als espais públics. PSC, ICV-EUiA i ERC van votar-hi en contra i CiU es va abstenir. Tots els grups, excepte el PPC, van coincidir a reclamar un "debat més profund". "Abans de plantejar la prohibició del burca i del nicab, hem de saber si podem fer-ho", ha afirmat el comissionat de l’alcaldia per a la immigració i el diàleg intercultural, Daniel de Torres, a 20 minutos.

Per això, la setmana passada ja es va demanar un informe jurídic que aclareixi si l’Ajuntament està capacitat per concretar una mesura com aquesta i si es pot regular no sols en base a la seguretat pública (s’ha de poder veure la cara de les persones), sinó també per "garantir els drets de les dones". De Torres advertia que busquen "un consens polític" per establir com regular l’ús del vel integral ja que "pot comportar donar una dimensió al problema que en el dia a dia no té".

Mentre el mocador islàmic o hijab (que no tapa la cara) està cada cop més estès a Barcelona, segons deia la responsable de l’Espai Dona de l’Associació Sociocultural Ibn Batuta, Mercè Amor, el nicab (que tan sols deixa veure els ulls) només l’usen un grapat de dones i el burca (que cobreix tot el cos i tapa els ulls amb una peça reixada) ni tan sols es té constància que sigui present aquí.

"S’ha d’abordar el tema des del diàleg i donant temps a les dones perquè elles mateixes triïn què volen fer", reclamava Amor i, des de la seva experiència al Raval, exposava que no dur posades aquestes peces de roba és, per a moltes dones, "com anar despullades enmig de la plaça Catalunya".

Per a Amor, "fer-ne una llei seria un error" que igualaria els països occidentals a l’Iran, on s’obliga les dones a cobrir-se el cabell, siguin o no musulmanes. El Consell Islàmic Camí de la Pau veu "innecessari" regular l’ús del burca, mentre que SOS Racisme no percep cap "neguit" en la població sobre aquest tema.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento