Barcelona blinda els fanals amb pintura anticartells

L’Ajuntament aplica un producte rugós als pals de llum i als quadres elèctrics que dificulta fer-hi grafits i impedeix enganxar-hi adhesius o papers.
Els operaris municipals, aplicant la nova pintura anticartells a un fanal del barri del Raval.
Els operaris municipals, aplicant la nova pintura anticartells a un fanal del barri del Raval.
Jordi Soteras
Els operaris municipals, aplicant la nova pintura anticartells a un fanal del barri del Raval.
L’Ajuntament de Barcelona ha començat a aplicar a 1.300 fanals i a 200 caixes de llum de la ciutat un tipus de pintura especial que els tècnics anomenen «pintura anticartells». Per la seva composició, impedeix les enganxines, els rètols i dificulta les pintades i els grafits.

La prova de la pintura s’ha dut a terme als punts on s’han detectat més problemes amb els fanals. Segons els tècnics municipals la implantació s’ha superat amb nota després d’un any.

Per això, en els propers mesos seran 3.000 els punts de llum de Barcelona que lluiran aquesta capa rugosa. La brigada de serveis, de moment, està treballant per decapar la superfície dels punts de llum, en alguns casos molt malmesos per l’acció dels incívics i l’acumulació d’enganxines i goma de tota mena. A banda, també s’estan pintant les caixes de llum, un dels objectius de les pintades.

Empreses incíviques

La mesura s’aplica després que les campanyes municipals contra aquestes pràctiques (es van acabar al febrer i involucraven a veïns i comerciants) no hagin obtingut els resultats esperats.

En un any es van arribar a recollir, en contenidors especialment creats per a l’ocasió, quasi 80.000 cartells que estaven penjats en llocs indeguts, la majoria dels quals eren d’empreses.

El darrer any, l’Ajuntament ha localitzat, advertit i, en la majoria dels casos, sancionat a més de 10.000 les empreses que utilitzaven el mobiliari urbà com a plataforma dels seus anuncis.

Els infractors de la normativa municipal, on s’especifica clarament la prohibició d’enganxar papers al mobiliari urbà, sigui un anunci de classes particulars o la venda d’un pis, ara ho tindran encara més dificil. La multa per aquestes pràctiques publicitàries no baixa de 120 euros (90 euros de multa i el cost de la neteja) i en el cas de les empreses reincidents la sanció pot arribar als 6.000 euros.

Els punts més bruts de la ciutat

Els serveis municipals han començat a aplicar la pintura anticartells als punts on més es reproduïen aquests actes:

Plaça de Catalunya: I els seus entorns, com el carrer Pelai i Portal de l’Àngel.

Gran Via: Entre Roger de Llúria i Plaça Universitat. També a Via Laietana.

Ronda Sant Antoni: Fins arribar a la zona del Raval.

Gràcia: Els punts més conflictius que s’estan pintant són Torrent de l’Olla i el carrer Escorial.

Glòries: Es repassen els fanals més propers al centre comercial.

Poblenou: A la Rambla.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento