Docents i alumnes fan vaga dimecres a l'escola pública de Catalunya

  • Protesten contra les "retallades" econòmiques i l'autonomia.
  • La quarta protesta afecta 768.775 estiudants.
  • Educació la veu "inaceptable".

La quarta vaga dels docents aquesta legislatura deixarà demà sense classe els 768.775 alumnes de l’escola pública. Els sindicats la justifiquen pel "retall" de les partides en l’educació i la Generalitat la veu "del tot inacceptable" perquè el "clima de diàleg era molt positiu". Quatre associacions d’alumnes s’hi han sumat, mentre que els pares comparteixen algunes reivindicacions, tot i que no secundaran les protestes al carrer.

Els cinc sindicats de mestres convocants (Ustec-Stes, CCOO, Aspec-SPS, Fete-UGT i CGT) van intentar desvincular la convocatòria de les reivindicacions professionals i la van associar a les "retallades" de pressupost. En la pràctica, segons van denunciar, no hi ha prou mestres, no s’han cobert les baixes des del primer dia i els centres han vist caure els ingressos. A més, calen places a l’FP i es tancarà definitivament el Batxillerat nocturn.

Els mestres també van criticar el decret d’Autonomia dels centres perquè "introdueix formes de gestió privada" i permetrà l’administració i els directors ser "arbitraris" en el nomenament i la retribució dels llocs de treball. A tot això s’afegeix el malestar perquè el proper curs no hi haurà jornada intensiva al juny i l’inici de les classes s’avançarà una setmana. Els professors van animar els pares a solidaritzar-s’hi "perquè també els afecta el que passa a la pública" i perquè seria una "irresponsabilitat" portar els fills a classe, atesos els serveis mínims: el 25% en escoles bressol, un mestre per cada quatre aules a Infantil i Primària i algú de l’equip directiu en tots els centres.

Tant docents com estudiants es posicionen contra el "desviament de fons de la pública a la privada". Els alumnes no volen perdre el dret de vaga i diuen "prou" a les aules massificades.

Les associacions de pares lamenten que Educació "asfixïï els recursos dels centres públics, on es concentren els alumnes amb més necessitat". Defensen la jornada partida del juny i una gestió "eficaç" d’escoles i instituts.

La quarta vaga, després de les del febrer i novembre del 2008 i el març del 2009, arriba en trencar-se negociacions entre Educació i professors. La Generalitat diu que hi ha hagut 8 reunions i es va "establir un clima positiu" i creu que la vaga "només" s’explica per les eleccions sindicals de la tardor. Considera que és una cosa dels sindicats i no dels mestres, que preveuen una mobilització del 70%. Dimecres les escoles bressol de Barcelona protesten per demanar més dies per planificar el curs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento