L'especulació apuja el rebut de l'IBI més del 5% a Barcelona

  • La revisió cadastral fa que els increments arribin al 12%.
  • L'Ajuntament preveu recaptar 465,5 milions, un 8,5% més.
Julián Roldán, un veí de Barcelona.
Julián Roldán, un veí de Barcelona.
HUGO FERNÁNDEZ
Julián Roldán, un veí de Barcelona.

Els barcelonins encara estem pagant els efectes de la bombolla immobiliària i l’especulació al rebut de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Un tribut en què el valor cadastral de l’edifici és el que mana i en virtut del qual el gravamen no ha deixat d’enfilar-se, superant, fins i tot, el 12% d’increment de la quota a pagar d’un any a un altre.

Tot i que l’Ajuntament de Barcelona ha congelat el tipus impositiu i els topalls de l’IBI un any més, mantenint-se en el 0,75% en el cas dels habitatges urbans, els veïns continuen pagant la quota amb increments de més del 5% en diferents barris de la capital catalana.

La revisió cadastral que l’Estat va fixar el 2001 és a la base de l’increment, el qual, en moments de crisi i de revisió del preu dels habitatges a la baixa, els veïns consideren abusiu. A tall d’exemple, a Sant Martí, un veí de la Gran Via ha de pagar enguany un 5,5% més d’IBI que l’any passat. Però del 2008 al 2009 la pujada va arribar a superar el 12%. Com a resultat, en dos anys la seva quota ha passat dels 72,23 euros trimestrals als 85,57 euros, un 18% més.

El cas de Sant Martí, on la construcció s’ha disparat els darrers anys, no és l’únic. A l’Eixample, un dels districtes més sol·licitats per comprar un habitatge, l’increment de la quota de l’IBI sobrepassa, en molts casos, el 5%. En domicilis del carrer Provença, la pujada del rebut ha arribat al 5,5% aquest any.

Per tot plegat, no és d’estranyar que les previsions municipals fixin una recaptació en concepte de l’IBI un 8,5% superior a la del 2009. Les estimacions arriben a la recaptació de 465,5 milions d’euros "per compensar la reducció en els ingressos previstos per a d’altres impostos més condicionats per la conjuntura econòmica", segons ha matisat l’Ajuntament.

Julián Roldán, funcionario de 55 años, asegura que "los últimos años me han subido la cuota del IBI un 8% y este año un 6% más por un piso de protección oficial de 90 metros cuadrados en la calle Nicaragua. Es una vergüenza, un maltrato ciudadano. Estos políticos nos echan de casa. El Ajuntament de Barcelona dijo en octubre que no iba a subir los impuestos municipales por la crisis. ¡Si la gente está pasando hambre!".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento