Allau de queixes pel retall de diners per als ajuts públics a Catalunya

  • El Síndic alerta que cau la plantilla de mestres.
  • S'esgoten les subvencions per a lloguers de població en risc d'exclusió.
  • S'eliminen ajuts als dependents.

"Durant la crisi, s’han de tancar aixetes, però aquestes han de ser les darreres per evitar l’exclusió social". L’informe del Síndic de Greuges del 2009 és demolidor sobre els efectes de la "restricció" pressupostària del Govern sobre la població més desafavorida.

Falta de docents, supressió de programes d’ajut social o esgotament de subvencions per a l’habitatge són només alguns problemes que han generat les queixes ciutadanes. "Tots preocupen per igual", ha indicat el Síndic, Rafael Ribó.

Polítiques socials

Habitatge: El 29,2% de les 32.419 sol·licituds d’ajut per a llogaters en risc d’exclusió no es van atendre "per manca de pressupost". Això, segons Ribó, causa "frustració" entre un col·lectiu amb "veritables dificultats per pagar un lloguer". De fet, els promotors van considerar molt difícil generar les 125.000 feines previstes al Pla per al Dret a l’Habitatge: bancs i caixes gairebé no hi donen crèdits i hi ha molts pisos nous per vendre.

Educació: Alguns problemes que denuncia el Defensor de les Persones són: reducció de plantilles, eliminació de serveis de suport, beques menjador amb condicions restrictives o encariment de les rutes de transport no obligatori. Es constaten retards en la construcció de centres i l’existència de 1.074 barracons (el 19,4% d’escoles i instituts en té almenys un). Conseqüència: "Detriment de la qualitat".

Infància: Les residències estan saturades i no hi ha prou famílies acollidores. Ribó exigeix fomentar aquestes adopcions per protegir els menors. També va demanar al Govern que aculli els immigrants mentre es determina si són majors d’edat (i se’ls expulsa) o no (llavors se’ls tutela).

Serveis socials: La llei de la Dependència genera la majoria de queixes: retards en la tramitació d’expedients o el reconeixement de la discapacitat porten a esperes que poden triplicar el temps previst. El Síndic va denunciar que s’ha eliminat el tractament de rehabilitació del llenguatge, fisioteràpia i psicomotricitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento