La mateixa feina es paga ara menys que fa un any a Catalunya

  • L'atur i la menor necessitat de treballadors fan caure els salaris.
  • El descens arriba fins al 25% en càrrecs mitjans i alts.
  • Farmàcia i química aguanten.

Les empreses redueixen plantilla i hi ha més aturats buscant ocupació. Conseqüència d’això: salaris més baixos. Les feines es remuneren ara un 3% menys de mitjana que fa un any (entre 500 i 1.000 euros menys bruts anuals), encara que s’arriba al 25% en les categories superiors, segons dades d’Infojobs, Adecco i Randstad. El Servei d’Ocupació de Catalunya no té dades de sous.

Lògicament, en queden excloses les feines públiques i les que es regeixen estrictament pel conveni de sector.

El càlcul s’ha fet a partir de les 10 feines amb major oferta laboral a la província de Barcelona i l’evolució entre el desembre del 2008 i el del 2009. D’aquests treballs, en sis hi ha hagut descensos (per exemple, els programadors, desenvolupadors o analistes), en dos es paga el mateix i només els comercials i industrials tenen més salari. D’aquest decàleg, els analistes tenen més paga (30.500 euros bruts), davant els 17.000 euros dels dependents.

"Al quart trimestre s’ha produït una baixada; la resta del 2009 els sous s’han mantingut", ha dit Anna Quintero (Infojobs). On sí hi ha hagut un major descens és en "feines mitjanes i altes, fins a un 25% en alguns casos", ha afirmat Núria Rius (Adecco).

No només ho nota el salari; també les remuneracions en espècie o els beneficis socials. Els enginyers, experts en energies renovables o financers entrarien en aquest perfil i no, en canvi, els farmacèutics o químics. La caiguda mitjana de sous, segons Natalia Gallego (Randstad), se situa entre el 10 i el 15% (de 3.000 a 6.000 euros menys).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento