Les empreses van al filòsof per orientar els negocis

Els professionals també orienten particulars que travessen crisis personals. Els llicenciats troben en la consultoria una sortida laboral que va a l’alça.
Els llibres d’autoajuda van popularitzar la Filosofia com un camí que, més enllà de plantejar els grans dubtes de la Humanitat, serveix per solucionar problemes «reals». És la Filosofia pràctica, un corrent que aparta els filòsofs de l’àmbit acadèmic per apropar-lo als problemes quotidians, ja sigui d’empreses o de particulars.

Al primer dels casos, entitats bancàries i grans companyies són els clients més habituals i, per cert, reticents a explicar les seves experiències. Els consultors centren el seu treball en «gestionar les preocupacions i expectatives» de directius i càrrecs intermitjos amb l’objectiu de «millorar l’ambient i, en definitiva, els resultats econòmics» de l’empresa. Qui parla és Jaume Puigferrat, que fa tres anys va obrir la consultoria Praxis, des d’on també s’aconsella sobre l’orientació del negoci o la selecció de personal. «Si l’empresa forma persones, inverteix en ella», diu Puigferrat.

Habituals a Amèrica

Les consultories filosòfiques són relativament novedoses a Catalunya, però funcionen des de fa dècades als Estats Units i Europa. El seu reclam és disposar d’una ment estructurada i gran capacitat d’anàlisi per entendre i ajudar a comprendre la realitat.

Una realitat canviant que a vegades és difícil de pair. Des de la Filosofia «s’ajuda a organitzar els pensaments i a discernir el que ens és essencial del que no», explica Montse Martí del Gabinet Pharos, que assessora des de l’any 2000. El perfil del client és una dona d’entre 35 i 55 anys enmig d’una «crisi» que la desorienta per un canvi de parella, feina «que li posa en qüestió la pròpia vida».

Segons Martí, la Filosofia els dóna «un fil conductor per refer la seva vida».

Sobrepassar la psicologia

Asseguren els consultors filosòfics que no envaiexen la Psicologia. Jaume Sabater, acreditat com a consultor per a la Pràctica i Assessorament Filosòfic (Asepraf), destaca que la Filosofia «no pressuposa res», sinó que «acompanya en la racionalització» del conflicte. Una altra diferenciació entre les dues ciències és que els deixebles d’Aristòtil no s’enfronten a malalties o transtorns mentals, sinó que orienten com fer front a canvis personals, laborals «sense etiquetes mèdiques» ni sacerdots.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento