L'augment de furts i delictes de trànsit satura els jutjats de Barcelona

  • Els robatoris col·lapsen les sales d'instrucció.
  • Els judicis ràpids es retarden fins a 10 mesos per les alcoholèmies i pels que condueixen sense carnet.

L’augment de furts i delictes de trànsit han col·lapsat els jutjats de Barcelona i actualment els anomenats judicis ràpids han d’esperar fins a 10 mesos perquè es puguin dur a terme. Els jutges demanen que alcoholèmies i la conducció sense carnet corrin per la via administrativa.

En tan sols un any, els 33 jutjats d’instrucció de Barcelona han dictat unes 18.000 sentències per faltes. Però el fet és que la rapidesa que proporcionen les PDA dels agents de la Guàrdia Urbana a l’hora de tramitar denúncies de trànsit han aconseguit saturar els judicis ràpids.

Segons la Llei, aquest tipus de processos penals han de ser jutjats en els 15 dies següents a la denúncia dels fets, però ara mateix s’estan tramitant perquè es jutgin al mes de novembre.

Les xifres parlen per si soles: el 2005, el nombre de judicis ràpids que es van fer a Barcelona va arribar als 3.000, mentre que l’any passat es van superar els 5.300. Tenint en compte que el límit establert per tal que el sistema pugui assumir els processos se situa en els 4.300, el decalatge és evident.

D’aquesta manera, els qui superen la taxa d’alcoholèmia permesa en sang i els enxampats conduint sense carnet han col·lapsat els jutjats, que en aquest àmbit acumulen 10 mesos de retard. Per aquest motiu, la jutgessa degana de Barcelona, Maria Josep Feliu, va demanar ahir que aquests casos se segueixin per la via administrativa en lloc de la penal.

En el cas dels furts, fa un any se citaven aquests judicis per al cap d’uns 10 o 15 dies. Actualment, se celebren passats uns 40 dies, contravenint el sentit dels judicis ràpids. El delegat dels jutges d’instrucció de Barcelona, Francisco González, va recordar que tot i les mesures per descongestionar, no poden fer res contra els qui reincideixen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento