L'impost de Successions es reforma rebaixant els beneficis de pares a fills

  • L'acord del Govern tripartit retalla de 400.000 a 275.000 euros el màxim exempt en herències.
  • Entre cònjuges es fixa en 500.000.

El tripartit català (PSC, ERC i ICV-EUiA) ha tancat dimecres l’acord per reformar l’Impost de Successions, que aquest dijous serà ratificat amb l’aprovació de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per al 2010.

El nou pacte difereix del que volia el PSC i ERC de bon principi, ja que, després de negociar amb ICV, rebaixa de 400.000 a 275.000 la quantitat màxima exempta de pagament en el cas d’herències de pares a fills, tot i que introdueix una bonificació de la base imposable que pot arribar als 125.000 euros. A banda, quedaran exempts de pagar el tribut els cònjuges que rebin herències de fins a 500.000 euros, rebaixa a què es pot incloure una variable addicional de 150.000 euros.

La reforma vol tenir en compte casos excepcionals, com els dels majors de 75 anys i, al gener, s’aprovarà una llei específica per resoldre els "casos més difícils". El tripartit sosté que és una "reforma a fons", però que "garanteix la persistència" d’aquest impost a Catalunya i "l’homologa" a d’altres països. CiU i PPC en volen la supressió, van criticar el "vodevil" del tripartit en imposar-se ICV a PSC i ERC i que, a curt termini, només suposa una rebaixa del 25%. C’s votarà a favor de la proposta.

Aquest tribut s’ha eliminat a d’altres comunitats autònomes. A Catalunya, ara es paga fins a més del 30% de l’herència rebuda. La reforma intenta corregir-ho, però, a països com Itàlia, Suècia o Noruega no existeix l’impost i a d’altres, com els EUA, Alemanya o França, és mínim i no tributa entre els cònjuges.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento